17 noiembrie 2017

Conform Camerei de Comerţ şi Industrie:
Cu aproape 4.700 de firme, activitatea comercială deţine supremaţia în judeţul Suceava
·        Companiile din domeniul Comerţului cu ridicata şi cu amănuntul ocupă poziţia întâi la cifra de afaceri netă, cele din Industria prelucrătoare situându-se pe doua poziţie în clasament.
·        În judeţ, cei mai mulţi angajaţi lucrează în firme din Industria prelucrătoare (19.275), Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (15.720), Transporturi şi depozitare (8.146) şi Construcţii (7.474).
În judeţul Suceava, cel mai mare număr de societăţi comerciale activează în domeniul comercial, se arată într-o analiză a Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava referitoare la distribuţia domeniilor de activitate şi contribuţia acestora la realizarea indicatorilor economico-sociali în anul 2016. Astfel, în conformitate cu sursa amintită, în Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, îşi desfăşoară activitatea 4.692  de firme sucevene, domeniu  urmat de Transporturi şi depozitare, cu 1.652, şi Industria prelucrătoare cu 1.623 de societăţi. Potrivit CCI Suceava, companiile din domeniul Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor au avut, în anul 2016, o cifră de afaceri netă totală de 4.692  milioane de lei şi un profit curent de 312,96 de milioane de lei. Firmele din Industria prelucrătoare şi-au adjudecat al doilea loc în ceea ce priveşte cifra de afaceri netă, cu o valoare de 4.992,96 milioane de lei, urmate de firmele din Transporturi şi depozitare, cu 2.063,47 de milioane de lei şi cele din Construcţii cu o cifră de afaceri netă de 1.186,72 de milioane de lei. Ordinea în clasamentul este aceeaşi şi din punctul de vedere al  profitului curent, a doua poziţie în clasament fiind deţinută de companiile care activează în domeniul Industriei prelucrătoare, cu 308,17 de milioane de lei, iar a treia aparţinând firmelor din Tranzacţiile imobiliare, cu o valoarea a profitului de  122,72 de milioane de lei.
·       Firmele din Comerţ sunt şi cele mai productive, cu o medie de 0,35 de milioane de lei pe salariat.

Ierarhia nu se păstrează pe linie de rată a profitului, pe primul loc fiind companiile din domeniul Tranzacţiilor imobiliare, care înregistrează un indice de 145,66%. Conform analizei CCI, următoarele locuri revin companiilor din categoriile Activităţi ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic, activităţi ale gospodăriilor private de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu (57,74%); Intermedieri financiare şi asigurări (49,75%), precum şi din cea a Sănătăţii şi asistenţei sociale (27,30%). Cele mai profitabile companii au şi un număr ridicat de salariaţi. Astfel, cei mai mulţi angajaţi din companiile sucevene lucrează în Industria prelucrătoare (19.275), Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (15.720), Transporturi şi depozitare (8.146) şi Construcţii (7.474). În conformitate cu analiza Camerei de Comerţ şi Industrie, cele mai productive firme activează în Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, cu o productivitate medie a muncii de 0,35 de milioane de  lei pe salariat; Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 0,29 de milioane de lei;  Activităţi de spectacole, culturale şi recreative, cu 0,27 de milioane de lei pe salariat şi companiile din Industria prelucrătoare, cu 0,26 de milioane de lei pe salariat.