12 noiembrie 2017

O mie o sută de pensionari de invaliditate au fost scoşi din evidenţele Casei de Pensii
·        „Depensionarea” persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate poate fi, printre altele, o consecinţă a revizuirii medicale.
·        De la începutul anului, pensia medie de invaliditate plătită din bugetul asigurărilor de stat a crescut cu 52 de lei.

Numărul pensionarilor de invaliditate din judeţul Suceava a cunoscut, în intervalul 1 ianuarie-31 octombrie 2017 o diminuare semnificativă. Conform datelor făcute publice de Casa Judeţeană de Pensii Suceava, în evidenţele instituţiei erau, la începutul lunii noiembrie, 20.078 de beneficiari de pensii de invaliditate asigurate din bugetul asigurărilor sociale de stat, pensia medie fiind de 568 de lei pe lună. În total,1.584 de pensionari de invaliditate de gradul I primesc o pensie medie de 434 de lei pe lună, 8.688 de pensionari de gradul II iau o medie de 602 lei pe lună; iar 9.806 pensionari de gradul III beneficiază de o pensie medie de 496 de lei lunar. La cei de mai sus, se adaugă şi 58 de pensionari de invaliditate din agricultură, care la 1 noiembrie aveau o pensie medie lunară de 210 lei. De menţionat este faptul că, la 1 ianuarie 2017, Casa Judeţeană de Pensie Suceava avea în evidenţă 21.178 de beneficiari ai pensiilor de invaliditate, în 9 luni ale anului diminuarea fiind de 1.100 de persoane beneficiare. În schimb, în perioada menţionată, pensia medie de invaliditate plătită din bugetul asigurărilor de stat a crescut de 516 pe lună la 568 de lei pe lună adică cu 52 de lei. În comparaţie cu începutul lui 2017, Suceava are cu 2 de pensionari de invaliditate din agricultură mai mulţi, iar pensia medie a acestei categorii de beneficiari a crescut de 186 de lei la 210 lei lunar, respectiv cu 24 de lei.  „Depensionarea” persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate poate fi, printre altele, o consecinţă a revizuirii medicale. Astfel, Conform prevederilor Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii, pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale sau, după caz, de către comisiile centrale de expertiză medico-militară. După fiecare revizuire, medicul expert al asigurărilor sociale emite o nouă decizie medicală asupra capacităţii de muncă, prin care se stabileşte menţinerea în acelaşi grad de invaliditate, încadrarea în alt grad sau redobândirea capacităţii de muncă.