16 noiembrie 2017

Autorităţile sucevene majorează taxele şi impozitele locale cu aproape o cincime
·        Media ponderată a creşterii este de 19%, pentru o garsonieră impozitul urmând a fi cu 20 de lei mai mare, iar în cazul unui apartament cu 4 camere se va plăti cu 50 de lei mai mult.
·        În apartamentele în care se desfăşoară activităţi economice, precum birouri notariale, birouri de avocaţi, cabinete medicale etc majorarea cotei aplicată valorii va fi una de la 0,2% la 0,5%.
·        Păstrate sunt bonificaţiile de 10% acordate contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice care îşi onorează anticipat, până pe 31 martie,  impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme.
Taxele şi impozitele locale aplicate în municipiul Suceava vor creşte în mod simţitor începând cu anul 2018. Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu, care a precizat, într-o conferinţă de presă, că respectivele obligaţii au rămas constante în ultimii 10 ani, „cu excepţia cazurilor în care a intervenit Guvernul”. Şeful executivului sucevean a declarat că măsura este urmare a diminuării impozitului pe venit de la 16% la 10%, demersul care provoacă micşorarea intrărilor la bugetul municipal. Mărirea  dărilor locale este de natură să compenseze măcar o parte din această pierdere, Lungu apreciind că ar fi vorba despre măcar 20% din diminuarea cu pricina. „Pe o medie ponderată, cu 19 la sută vor creşte taxele şi impozitele locale. Suntem obligaţi să facem această creştere pentru că, până la urmă, proiectele pe care le avem sunt tot pentru suceveni. Avem investiţii în curs de derulare care trebuie finalizate, de aceea tot pentru bunăstarea sucevenilor am fost nevoiţi să procedăm această majorare. Ne-am orientat şi în funcţie de celelalte oraşe şi municipii din ţară şi, sigur, în mai toate cresc taxele şi impozitele locale, în timp ce unele le au mai mari decât Suceava încă din anii trecuţi”, a spus ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Astfel, pentru locuinţe cota aplicată valorii de impozitare saltă de la 0,08% la 0,1%, din 2018 pentru o garsonieră impozitul urmând a fi cu 20 de lei mai mare, iar în cazul unui apartament cu 4 camere se va plăti cu 50 de lei mai mult. Pentru persoanele juridice cota aplicată valorii de impozitare creşte de la 1,5% la 1,8%, iar în apartamentele în care se desfăşoară activităţi economice, precum birouri notariale, birouri de avocaţi, cabinete medicale etc majorarea cotei aplicată valorii va fi una de la 0,2% la 0,5%. „Este o creştere puţin mai mare, pentru că, astăzi, pentru un cabinet medical se plătesc 88 de lei pe an, iar ca urmare a acestei creşteri se va ajunge la circa 200 de lei pe an. Nu cred că este foarte mult, pentru că, până la urmă, aceste apartamente au caracter economic, producând profit”, a  declarat Ion Lungu, primarul Sucevei, menţionând că la niciuna dinte categoriile amintite nu s-a mers pe maximul prevăzut de lege. Autorităţile locale nu renunţă la bonificaţiile de 10% acordate contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice care îşi onorează anticipat, până pe 31 martie, a impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme. În 2018, pentru stimularea activităţii turistice nu va fi percepută taxa hotelieră, iar în vederea încurajării achiziţionării autovehiculelor electrice şi a celor hibrid, taxa pe acest gen de mijloace de transport se reduce cu 95%. Scutite de impozitul clădiri vor fi imobilele cu activităţi din domeniul social, cum ar fi centrele de plasament pentru copii şi tineri.