09 noiembrie 2017

Suceava, puternic concurată în cursa pentru  reabilitarea cu bani europeni a sediului Primăriei 
·        „Sunt foarte mult solicitări de finanţare, iar banii nu o să ajungă la toată lumea”, arată Ion Lungu primarul Sucevei.  

Documentaţia aferentă Proiectului de creştere a eficienţei energetice a clădirii în care îşi desfăşoară activitatea Primăria municipiului Suceava a fost declarată eligibilă, fiind parcursă, astfel, o primă etapă în accesarea fondurilor europene nerambursabile. Primarul Ion Lungu a precizat, într-o conferinţă de presă, că proiectul va fi supus etapei de evaluare, edilul-şef fiind optimist în privinţa acceptării la finanţare a acestuia.  „Este bună, oferta municipiului Suceava pentru reabilitarea sediului Primăriei fiind declarată eligibilă. Urmează etapa următoare de evaluare, când trebuie să întrunim minim 80 de puncte, iar după calculul nostru le-am avea. Am depăşit o primă etapă, vom vedea ce se întâmplă mai departe, pentru că sunt foarte mult solicitări de finanţare, iar banii nu o să ajungă la toată lumea. Urmează, aşa cum spun cei de la Minister şi aşa cum s-a mai întâmplat şi altă dată, să se mai facă o redistribuire, între alocările pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidenţiale - unde solicitările sunt la 5% din fonduri - şi finanţările pentru clădiri publice”, a arătat Ion Lungu, şeful administraţiei municipale sucevene. 
 Potrivit celor aprobate în Consiliului Local, valoarea totală a investiţiei este de 7,45 de milioane de lei (peste 1,6 milioane de euro), iar lucrările se vor întinde pe durata a 24 de luni. Printre principalele intervenţii care ar urma să se desfăşoare la clădirea administrativă din Areni se numără îmbunătăţirea izolaţiei termice a clădirii; reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor de încălzire, de apă rece şi de apă caldă; modernizarea sistemelor de ventilare şi climatizare; introducere a surselor regenerabile de  asigurarea a energiei termice; implementarea sistemelor de management energetic; montarea de corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată, la toate acestea adăugându-se schimbarea circuitelor electrice, înlocuirea lifturilor şi reparaţii la faţadă. Sursa de finanţare o reprezintă fondurile disponibile în carul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa 3-„Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiţii 3.1-„Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor”.