20 octombrie 2017

Dănuţ Mihai Burgheaua, drector executiv la AJOFM:
Angajatorii suceveni se confruntă cu lipsa forţei de muncă
·        Căutaţi sunt de la necalificaţi şi până la IT-işti, deficitul manifestându-se în domeniile construcţiilor, turismului, construcţiilor, serviciilor, confecţiilor şi transporturilor.

Ieri, la Iulius Mall Suceava, la sediile punctelor de lucru din Fălticeni şi Cîmpulung Moldovenesc, precum şi la Casa Germană din Rădăuți, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava a organizat Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Manifestarea a avut ca ţintă pe absolvenţii din proaspăta promoţie a instituţiilor de învăţământ, adresându-se, totodată, şi celor din anii anteriori, precum şi oricui aflat în căutarea unui loc nou de muncă sau care ar dori să şi-l schimbe pe cel vechi.
„La ora actuală angajatorii se confruntă cu o problemă importantă, aceea a lipsei forţei de muncă.  Din cei 11.500 de oameni pe care noi îi avem în evidenţa noastră, din care 2.916 şomeri, iar restul fiind neindemnizaţi, ne-am dorit să vină cât mai mulţi la Bursă, întrucât oferta angajatorilor este destul de bogată şi variată, în acelaşi timp”, a precizat şeful AJOFM, Mihai Dănuţ Burgheaua. La târgul forţei de muncă destinat absolvenţilor s-au înscris, în prealabilul acţiunii, 112 de angajatori, dintre care 41 din reşedinţa de judeţ. Din oferta de 900 de locuri de muncă cu care firmele în cauza s-au anunţat, cele mai multe, adică circa 500, sunt de pe raza municipiului Suceava. În totalul acestora din urmă, 50 i-au vizat pe absolvenţii de facultăţi şi masterate, ceea ce, conform lui Burgheaua, în comparaţie cu oferta redusă din anii precedenţi, „este un lucru îmbucurător”. Din paleta largă a locurilor de muncă scoase la bătaie, directorul executiv al AJOFM a enumerat pe cele din domeniile construcţiilor turismului, construcţiilor, serviciilor, confecţiilor şi transporturilor. Căutaţi au fost de la necalificaţi şi până la IT-işti, participanţilor oferindu-li-se inclusiv locuri de în Uniunea Europeană, prin intermediul EURES. „Pe tinerii care doresc să lucreze în afară îi sfătuiesc să meargă prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, unde le punem la dispoziţie consilieri specializaţi”, a declarat Mihai Dănuţ Burgheaua, director executiv al AJOFM.