19 octombrie 2017

Doi suceveni angajaţi cu timp parţial, prinşi că lucrau în program de 8 ore    
·        Reglementările în vigoare interzic încălcarea prevederilor din contract, întrucât, astfel, angajatorii pot plăti salarii aferente a 8 ore de muncă,  contribuţiile  la stat fiind achitate doar pentru timpul parţial.
·        În septembrie, cele 11 firme descoperite că aveau la lucru 23 de persoane fără contracte au fost amendate de inspectorii ITM cu un total de 190.000 de lei.

În luna septembrie a anului în curs, inspectorii de muncă suceveni au depistat 48 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Potrivit lui Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, este vorba despre o persoană a cărei contract individual de muncă nu a fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor, până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii şi de 22 de persoane ale căror contracte au luat calea REVISAL, însă fără respectarea termenului legal. Inspectorii de muncă au depistat, de asemenea, două persoane care munceau în afara programului stabilit pin contractul individual de muncă cu timp parţial. Depăşirea programului este interzisă prin lege, întrucât angajatorii plătesc salarii pentru 8 ore, iar contribuţii doar pentru timpul parţial de lucru. Totodată, descoperiţi au fost 23 lucrători fără forme legale de angajare, aceştia muncind în cadrul a 11 firme. În ceea ce priveşte acest din urmă aspect, inspectorul şef Romeo Butnariu precizează că societăţile care primeau la lucru muncitori fără contracte de muncă individuale au fost sancţionate cu amenzi însumând 190.000 de lei. În domeniul relaţiilor de muncă, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au avut, pe parcursul lunii trecute, 205 controale. Inspectorul şef Romeo Butnariu arată că descinderile s-au materializat în aplicarea a 49 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor însumând 238.500 de lei. Pe lângă cele amintite, în timpul controalelor, inspectorii ITM Suceava au depistat deficienţe legate de nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă, a repausului săptămânal, cât şi a celui cuvenit în cazul muncii suplimentare. Totodată, s-a mai constatat că unii dintre agenţii economici nu ţineau evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte.