26 octombrie 2017

Se întorc ajutoarele de la Uniunea Europeană pentru săraci!
Cei mai defavorizaţi dintre suceveni  vor primi pachete în produse alimentare şi produse de igienă personală
·        Grupurile ţintă sunt drastic reduse, numai 800 de suceveni fiind pe noua listă, în comparaţie cu 7.627 de persoane beneficiare în campania din vara lui 2016.    
·        „Urmează ca de patru ori pe an să fie distribuite pachete cu produse alimentare şi de două ori pe an cele pentru igienă personală”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        De respectivele produse se vor bucura beneficiarii ajutorului social şi alocaţiei pentru sprijinirea familiei, la care se adaugă  persoanele aflate temporar într-o „situaţie critică de viaţă”.

Ajutoarele pentru persoanele cele mai defavorizate acordate din fondurile de intervenţie ale Uniunii Europene se întorc, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Lungu spune că, în conformitate cu forma provizorie a ghidului solicitantului, Primăria va trebui să depună un proiect în acest sens acordate urmând a fi două categorii de produse. În prima sunt incluse produsele alimentare, respectiv un pachet cu 6 kg de făină albă, 4 kg de mălai, 4 kg de orez, 2 kg de paste făinoase, 2 kg de zahăr, 2 pungi de griş, 4 litri de ulei, 3 cutii de conserve din carne, 5 conserve de pate de ficat şi o cutie de compot de fructe. Al doilea pachet va conţine produse de igienă, adică 3 periuţe de dinţi, 3 paste de dinţi, 5 săpunuri solide, 2 şampoane pentru copii, 2 şampoane pentru adulţi şi 3 pachete de detergent de rufe. „Administraţiile teritoriale trebuie să facă acest proiect, potrivit ghidului solicitantului. Urmează ca de patru ori pe an să fie distribuite pachete cu produse alimentare şi de două ori pe an cele pentru igienă personală”,  a declarat şeful administrativului sucevean. Lungu spune că grupurile ţintă sunt mult mai restrânse decât în cazul campaniilor din anii trecuţi. 
Este vorba, în primul rând de beneficiarii Legii venitului minim garantat nr. 214 /2001, adică cei ai ajutorului social, la aceştia din urmă adăugându-se beneficiarii alocaţiei pentru sprijinirea familiei. Astfel, în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei se află 119 dosare pentru acordarea ajutorului social şi 232 de dosare pentru alocaţia  de sprijinire a familiei, ceea ce înseamnă circa 800 de îndreptăţiţi la respectivele pachete cu produse europene. Aceasta ţinând cont că într-un dosar sunt cuprinşi mai mulţi membri beneficiari dintr-o aceeaşi familie, iar unii dintre ei au parte, simultan, de ambele forme de sprijin social acordate de stat. În rândul celor 800 ar intra inclusiv 80 de beneficiari, respectiv 10% din total, persoane aflate temporar într-o „situaţie critică de viaţă”. „În momentul în care apare ghidul definit, ne vom adresa pentru a accesa produsele de la Uniunea Europeană, pentru persoanele care au dreptul la acestea”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Ultima dată, în reşedinţa de judeţ distribuirea produselor alimentare din stocurile de intervenţie ale Uniunii Europene pentru persoanele cele mai defavorizate s-a făcut începând cu 11 iulie 2016. În drept pentru sprijinul european în produse alimentare au fost 7.627 de persoane, beneficiarii primind câte 2 pachete conţinând, fiecare, câte 3 kg de făină albă de grâu; 3 kg de mălai; 0,8 kg de paste făinoase; 2 kg de zahăr; 2 kg de orez; 1 kg de fasole boabe; o conservă de carne de vită şi 2 conserve de pastă de tomate. Îndreptăţiţii acestei forme de sprijin social  au fost familiile şi persoanele singure beneficiare de venit minim garantat; familiile beneficiare de alocaţie complementară; şomerii cu o indemnizaţie de până la 450 de lei; pensionarii cu o pensie sub 450 de lei; beneficiarii indemnizaţiei sociale pentru pensionari, al căror venit se află sub 450 de lei pe lună; persoanele cu handicap grav, adulţi şi copii; persoanele beneficiare ale prevederilor legilor speciale.