10 octombrie 2017

Sucevenii mă întreabă de şcoală, cămin, drumuri, apă şi canalizare
 Interviu cu senatorul Ioan Stan, preşedintele interimar al organizaţiei judeţene a PSD Suceava.

Domnule senator, de o bucată bună de timp, agenda este ţinută de aplicarea Programului de guvernare al Alianţei PSD-ALDE. Cum vedeţi domneavostră această preocupare a opiniei publice?  
  
 ·        Trebuie ţinut cont că bugetul nu este un sac fără fund, totuşi economia are un trend pozitiv.
Este un program de guvernare construit meticulos, un program de guvernare generos şi îndrăzneţ şi care va fi pus în aplicare. Însă, pe parcurs intervin şi impedimente. Ne aducem aminte că, după alegerile parlamentare, la sfârşitul anului trecut, preşedintele Românie, Klaus Iohannis, a întârziat desemnarea primului ministru. S-a întâmplat abia după o lună de zile, una în care economia stătea sau poate că mergea doar din inerţie. Apoi au urmat protestele pe fondul Ordonanţei nr. 13 care, acum, este de considerată în regulă de Curtea Constituţională. S-a invocat că aceasta a fost dată în fapt de seară -  dar aşa este Guvernul lucrează şi seara -,  iar mulţi manipulaţi au ieşit în stradă, iar multinaţionalele au jucat un rol foarte important în acest sens. De aceea, încă o dată a trebuit să o luăm de la capăt, iar abia în luna martie am început să punem efectiv în practică Programul de guvernare. În concordanţă cu promisiunile pe care le-am făcut, prima dată accent s-a pus pe problema salariilor şi pensiilor. În ceea ce priveşte acest din urmă aspect, au fost eliminate contribuţiile de asigurări sociale şi contribuţiile de asigurări sociale de sănătate pentru pensiile până în 2.000 de lei. S-a mărit pensia minimă garantată până la 520 de lei, iar, în educaţie, s-a rezolvat, în primă fază, problema salariilor tăiate cadrelor didactice din preunivesitar de către Guvernul Boc, dar pentru care s-au obţinut hotărâri în instanţă. Urmează învăţământul universitar, însă trebuie ţinut cont că bugetul nu este un sac fără fund, totuşi, economia are un trend pozitiv,  România fiind, la această dată, pe primul loc la creştere economică în Uniunea Europeană.  
·        În anul acesta, la anumite culturi, la mazăre agricole  am fost pe primul loc în Europa.
În agricultură, un sector important al economiei naţionale, aveam, recent, 300.000 de hectare irigate, din cele 3 milioane de hectare de dinainte de 1989, iar acum, în 9 luni, am reuşit să ajungem la aproape 900.000 de hectare. Aceasta şi mulţumită unor facilităţi acordate asociaţiilor de udători, apa până la staţia de pompare fiind dată gratuit, iar costurile scăzând, astfel, la jumătate. Anul acesta, trebuie spus, că la anumite culturi, la mazăre, la soia,  am fost pe primul loc în Europa. La grâu, media a fost de 8.200 kg, iar fiind de profesie, de multe ori m-am îndoit de acest lucru care, însă, mi s-a confirmat la faţa locului. Tot aici, primind 3.000 de euro pentru 1.000 de metri de solarii cultivate cu tomate, în pieţe s-a înregistrat chiar o tendinţă de scădere a preţului roşiilor şi de eliminare a speculanţilor. De menţionat este că în funcţiune sunt 23 de steme antigrindină, iar în perioada următoare funcţionale vor fi 69 în toată ţara. Cu acest aport al agriculturii, sfârşitul de an se va evidenţia, din punct de vedere al creşterii economice, peste nivelul prevăzut în programul de guvernare.
·        Este un paradox ca, atunci când se măresc salariile, să se protesteze, însă, demagogia şi ipocrizia fac casă bună.
Pentru tineri, trebuie amintit Programul „start up”, prin care celor care vor să înfiinţeze o primă afacere li se acordă până la 200.000 de lei. Bineînţeles că au fost reclamate şi greutăţi, însă nu din cauza noastră, acestea intervenind în relaţiile cu băncile sau ca urmare a modului în care anumite instituţii înţeleg să se implice. Pe de altă parte, agenţii‚ economici care angajează tineri pentru minim 3 ani, se bucură de importante subvenţii de la bugetul asigurărilor de şomaj. Însă, mulţi nu au la cunoştinţă despre aceste facilităţi, iar o vină o avem şi noi, pentru că, poate, nu am comunicat prea bine. Dar, nu este exclusă şi lipsa de interes a celor vizaţi, inclusiv a beneficiarilor tineri. Deşi unele lucruri nu am reuşit să le ducem la îndeplinire, în proporţie de 80 la sută Programul de guvernare a fost realizat. Aceasta fără ne lăuda, în comparaţie cu guvernul Boc, care a doar a tăiat, noi acum venim  să reparăm şi greşelile lor. A fost şi acea încetinire din perioada Guvernului Grindenu, dar, după identificarea cauzelor care au făcut ca Programul de guvernare să nu fie aplicat sută la sută, avem un preşedinte al partidului şi un prim ministru care conlucrează foarte bine şi fac eforturi deosebite ca angrenajul să funcţioneze. Sigur, sunt proteste, iar unii lideri sindicali - pe care nu vreau să îi încriminez - cu alte interese, fac declaraţii belicoase. Este un paradox ca, atunci când se măresc salariile, să se protesteze, însă, demagogia şi ipocrizia fac casă bună. S-au mărit salariile, însă nu există posibilitatea de a se da la fiecare după cât cere. Legea salarizării unice a fost aprobată după consultări cu societatea civilă, cu membrii de sindicat, iar noi zicem că este una dreaptă şi funcţională. În curs de finalizare este proiectul Legii pensiilor care, în zilele următoare, va intra în Parlament, după serii întregi de discuţii cu aceleaşi medii. Tot acum, acum în atenţia noastră este ca bugetul pentru anul viitor să intre în discuţii şi să fie aprobat până la sfârşitul lunii noiembrie, astfel încât să fie aplicat de la 1 ianuarie 2018.     

Ce a făcut actualul Guvern pentru judeţul Suceava?

·        Nu se ţine seama de culoarea politică, în judeţ existând localităţi cu mult mai multe proiecte decât cele cu primari PSD.
Aceasta se observă prin anumite programe iniţiate de Guvern, iar unul dintre acestea este Programul Naţional de Dezvoltare Locală. În curs mai este încă PNDL I, din cauză că Guvernul tehnocrat Cioloş l-a întrerupt, iar investiţiile au bătut pasul pe loc. Cu întârziere, ca urmare a protestelor de la începutul anului, am dat drumul acestora, iar acum sunt în plină desfăşurare. Însă, de subliniat este că, în cadrul PNLD II, de la sfârşitul lunii octombrie, toate proiectele întocmite de comune, oraşe şi municipii vor fi trimise înspre verificare şi aprobare. Urmează licitarea şi implementarea efectivă a proiectelor. De data acesta, judeţul nostru a primit o atenţie deosebită, pentru că nu s-a întâmplat, în istorie, ca Suceava să fie pe primul loc la sumele acordate. Desigur au fost şi detractori, însă judeţul are o alocare importantă atât pentru proiecte de drumuri judeţene, cât şi pentru celelalte obiective. Urmează ca după selectare, aprobare şi licitaţii, sumele economisite la acestea din urmă să fie redistribuite între proiectele rămase şi concurente, cu precizarea că nu va exista un PNDL III. Suceava primeşte 928 de milioane de lei, pentru peste 250 de proiecte, un merit având parlamentarii suceveni ai Partidului Social Democrat care, prin intervenţii făcute legal, în cadrul grupurilor guvernamentale, unde au fost invitaţi şi miniştrii, au pus permanent problema respectivelor alocări. Prin PNDL, Partidul Social Democrat dovedeşte că face altă politică decât celelalte partide care au trecut pe la guvernare, în ceea ce priveşte repartizarea fondurilor. Nu se ţine seama de culoarea politică, în judeţ existând localităţi cu mult mai multe proiecte decât localităţile cu primari PSD. Este un partid cu o atitudine transparentă şi care nu face discriminări pe criterii politice. Am 25 de ani de când sunt în acest partid, lipitor de afişe, propagandist-militant, consilier judeţean, membru în birouri executive, birouri la nivel judeţean şi pe urmă parlamentar, şi am văzut destule şi am suferit mult. Inclusiv faptul că primării vecine, uneia dintre ele, mult mai mică decât cea cu primar PSD, i s-a alocat de 5 ori mai mult. Atrag atenţia că în curând va fi aprobat bugetul pe anul 2018, iar o parte din alocările pe judeţe, respectiv 20%, se împart prin intermediul Consiliului Judeţean. Ultima dată, cu toate intervenţiile noastre, s-a făcut mare discriminare, iar dacă se va mai întâmpla acest lucru, pe căile legale vom acţiona.Noi am susţinut pe toţi primarii şi la depunerea proiectelor aferente Programului Naţional de Dezvoltare Rurală la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, inclusiv a proiectele privind infrastructura judeţeană,  la care judeţul a fost pe primul loc.          

Recent, în judeţ au avut loc două evenimente organizate de PSD. Cum se răsfrâng acestea asupra rezolvării problemelor Sucevei?

·        Dacă se spune că în judeţul Suceava nu sunt drumuri este un pic cam mult.
De peste 1 an, fiind preşedinte interimar al organizaţiei judeţene Suceava, permanent ţin legătura cu formaţiunile din teritoriu, prin birourile locale, comitele executive şi vizitele în teren. Judeţul este mare, iar pe lângă toate acestea trebuie să faci şi munca de parlamentar. Însă, chiar şi aşa, anul acesta am avut Şcoala politică pentru tineri, de la Cîmpulung Moldovenesc, la care am fost deosebit de onoraţi de prezenţa a 5 membri ai Guvernului, dintre care 3 miniştri în vârstă de până la 35 de ani. În afară de faptul că au venit şi au conferenţiat pe tema implicării tinerilor în politică, au fost luate în atenţie şi unele probleme, precum Salina Cacica, un brand al judeţului, care din motive obiective are preţuri mari la livrare şi pentru care trebuie găsite soluţii, inclusiv de pe plan judeţean. La mina de Uraniu de la Crucea s-au făcut promisiuni de menţinere încă în funcţiune, iar cu ministrul Transporturilor am fost pe drumurile naţionale de la Crucea, Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc, dar şi pe cel de la Suceava la Fălticeni, toate fiind în atenţia autorităţilor. Judeţul este un judeţ turistic, iar dacă se spune că în judeţul Suceava nu sunt drumuri este un pic cam mult, exceptând, evident, drumurile expres. Însă, am vorbit cu turişti care, spunea că în Maramureş, un al judeţ turistic, şi-au rupt maşinile. Dar recunoaşte, mai este mult de lucrat.
·        Problemele judeţului Suceava au fost preluate şi urmează a intra în discuţii la Centru.
La propunerea conducerii partidului, la Suceviţa s-a ţinut şedinţa Comitetului executiv al PSD, în cadrul căreia, cu preşedintele Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose şi cei 17 miniştri, s-a făcut o analiză a îndeplinirii Programului de guvernare. Au fost puse în discuţie ministerele cu rămâneri în urmă, luându-se toate aspectele la rând, punct cu punct. Însă, nu s-a terminat cu remanierea vreunui ministru, dar mulţi au fost, poate un pic mai mult, atenţionaţi. Cu primarii s-a rezolvat problema lemnului de foc, după ce, prin  hotărâre a Guvernului Cioloş doar 15% s-a livrat la preţ de lemn de foc, iar restul la preţ de lemn de lucru, cantitatea cerută fiind suplimentată cu produse accidentale. Timp de două zilele s-au abordat şi alte probleme, printre care şi cel privind cadastrarea gratuită, fiind o şedinţă fructuoasă, atât la nivel de Guvern, cât şi la nivel de judeţ. În acest din urmă caz, acestea au fost preluate şi urmează a intra în discuţii la centru. În ceea ce priveşte Centura ocolitoare a Sucevei, banii pentru anul 2017 au fost alocaţi, însă firma care câştigase iniţial licitaţia a dat faliment. Acum s-a aprobat reluarea licitaţiei, lucrările fiind prevăzute  a începe pe parcursul lui 2018.                                                     
·        Viitorii conducători ai judeţului şi primăriilor trebuie să fie oameni determinaţi.
Pe 15 noiembrie, în ţară sunt organizate alegeri parţiale în mai multe localităţi rămase, din diferite motive, fără primari. Judeţul Suceava are o singură comună în această situaţie, respectiv Drăgoieşti, iar PSD îşi propune să câştige această Primărie. Din punct de vedere politic urmează referendumul privind familia tradiţională, de modificare a Constituţiei, şi avem speranţa că toată lumea doreşte ca familia să fie formată dintr-un bărbat şi dintr-o femeie. Vom declanşa, de asemenea, alegerile în localităţile în care am avut preşedinţi interimari, inclusiv la nivel de judeţ. Chiar dacă poate este prea devreme să abordăm alegerile locale din 2020, la actuală avem în vedere un candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, având un număr de 4-5 persoane care pot fi oricând candidaţi, iar în 2019 ne vom orienta asupra uneia dintre ele. Acest lucru este valabil şi pentru Primăria municipiului Suceava, unde am avut doar un singur primar. Domnului Gheorghe Flutur şi domnului Ion Lungu, le dorim să fie sănătoşi şi să ducă la îndeplinire ceea ce au promis în campania electorală. De altfel, avem colaborare pe proiecte, iar unul dintre acestea este transferarea Parcului Şipote. În opinia noastră viitorii conducători ai judeţului şi primăriilor, trebuie să fie oameni determinaţi, cu vigoare, care, într-adevăr, au dat nişte examene în viaţă, în administraţie, care au lăsat urme pe acest pământ. Însă, nu ne culcăm pe ureche, iar mai întâi vrem să ne ducem la capăt Programul de guvernare.                                           

Care ar fi realizările cu care vă mândriţi în acest aproape 1 an ce a trecut din noul mandat?  
               
·        Chintesenţa activităţii mele parlamentare este legată de judeţul Suceava,
Mă aflu la al cincilea mandat în Parlamentul României, în total fiind patru de deputat şi unul de senator. Conduc, pentru a treia oară, în calitate de preşedinte, Uniunea interparlamentară, atât la Senat, dar şi la Camera Deputaţilor. Sigur, activitatea mea parlamentară se manifestă prin iniţiative legislative înaintate, iar subiectul, chintesenţa acestora sunt luate din judeţ. Doar ca simplu exemplu, sunt primul dintre parlamentari care, alături de deputatul Emil Havrici, silvicultor de profesie, am pornit discuţia privind îmbunătăţirea procedurilor de acordare a lemnului de foc către populaţie, atât din punct de vedere al calităţii, cât şi al preţului. Am luat legătura cu conducerea partidului şi am trecut aceste prevederi, într-un mod cât de urgent, prin ambele Camere. În mandatul actual am 27 de iniţiative legislative, 8 declaraţii politice, 10 luări de cuvânt în plen, o interpelare şi am participat la moţiuni. O parte dintre iniţiativele legislative au devenit legi, s-au sunt încă în curs, cum ar fi propunerea de separarea a Băncii de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava de Laboratorul pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Bucureşti. Însă, în teritoriu, nimeni nu mă întreabă câte legi am făcut, câte luări de cuvânt am avut, ci sucevenii mă întreabă de şcoală, cămin, drumuri, apă şi canalizare.