18 octombrie 2017

Declaraţii false la atribuirea autorizaţiilor taxi
·        „Am avut destule cazuri în care cele declarate nu au fost în concordanţă cu realitatea din teren”, spune viceprimarul Lucian Harşovschi, menţionând că transportatorii cu pricina au primit 13 puncte de penalizare.
·        Libere sunt 18 autorizaţii  de taximetrie, după ce operatorii  au fost prinşi cu conducători auto neatestaţi sau nepunând în funcţiune aparatul de taxat, în timp ce unii şoferi au renunţat la meserie din cauza vârstei.     
Primăria municipiului Suceava a lansat o nouă licitaţie pentru atribuirea autorizaţiilor de taxi. Este vorba despre 18 de astfel autorizaţii aprobate prin hotărâre a Consiliului Local, acestea devenind vacante în luna august 2017. Viceprimarul Lucian Harşvoschi  atrage atenţia competitorilor să facă nu declaraţii pe proprie răspundere neconforme, în caz contrar riscând să fie depunctaţi. „S-au înscris foarte mulţi transportatori, respectiv 13 persoane juridice şi 9 persoane fizice, cu un total de 48 de maşini. Această procedură este complicată în a doua sa parte, fiecare transportator trebuind să completeze o declaraţie pe propria răspundere privind confortul şi siguranţa asigurate pasagerilor cu acea maşină, respectiv referitoare la aerul condiţionat, climatizare, numărul de airbag-uri, volumul portbagajului, capacitatea cilindrică şi altele”, arată adjunctul şefului executivului Local. În baza prezenţei acestora din urmă se întocmeşte un punctaj care este afişat la sediul Primăriei municipiului Suceava, ulterior, în şedinţa Consiliului Local din luna octombrie, aprobându-se atribuirea respectivelor autorizaţii. Harşovschi precizează că în momentul în care transportatorul vine şi cere să îi fie dată autorizaţia, acesta va trebui să dovedească  că dotările amintite corespund declaraţiei pe propria răspundere, lucrătorii Biroului „Transporturi” al executivului urmând a se pronunţa asupra conformităţii. „Am avut destule cazuri în care cele declarate nu au fost în concordanţă cu realitatea din teren, iar acei transportatori nu numai că nu au primit autorizaţie, ci mai mult, sunt sancţionaţi prin aceea că pe o perioada de 2 ani nu primesc punctajul pentru vechimea  de 11 sau 13 puncte la o nouă procedură de  atribuire. Astfel, cei în cauză vor fi în dezavantaj faţă de competitorii de bună credinţă”, subliniază viceprimarul Lucian Harşvoschi,  menţionând că cele 18 autorizaţii „eliberate” anterior vor fi înmânate efectiv la începutul lunii noiembrie. Locurile cu pricina au fost declarate vacante după ce operatorii de transport au fost  prinşi, printre altele, cu conducători auto neatestaţi sau cu nu au pus în funcţiune aparatul de înregistrat şi taxat. Alţi şoferi au  renunţat la meserie de taximetrist din cauza vârstei care nu le mai permite să practice această activitate.      

Primăria Suceava are 400 de autorizaţii pentru transportul complementare de călători în regim taxi, care „îşi fac treaba destul de bine”. Compartimentul specializat al executivului a impus inclusiv respectarea unui grafic pentru transportul nocturn, în aşa fel încât să serviciul să acopere 24 de ore din  24. În municipiului Suceava că călătoria cu mijloacele de transport în regim taxi este  taxată cu 2,4 lei/km.