03 octombrie 2017

De „Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti”,
Steguleţe distinctive pentru producătorii autohtoni din pieţele agroalimentare sucevene
·        „În ciuda faptului că obţin recolte mai mici, ţăranii din zonă încă mai cultivă soiuri româneşti şi continuă să încânte cu produse gustoase şi sănătoase”, spune Haralampie Duţu, director executiv al DJA.
·        Totuşi, din cauza costurilor mari de producţie, dar şi a concurenţei, aceştia se confruntă cu greutăţi în valorificare, consumatorii fiind chemaţi să opteze pentru produse româneşti.

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava organizează acţiuni de promovare a produselor agroalimentare româneşti şi de susţinere a producătorilor români. Acestea vin să marcheze ”Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti”, instituită prin Legea  nr. 168/2017 şi care este aniversată pe 10 octombrie. Haralampie Duţu, director executiv al DJA, informează că, în această zi, în Piaţa agroalimentară centrală, Piaţa agroalimentară „George Enescu” şi Piața agroalimentară Burdujeni angajaţii primei instituţii agricole a judeţului vor monta banere şi vor distribui pliante informative potenţialilor clienţi. De asemenea, în vederea unei bune informări a cumpărătorilor despre provenienţa mărfurilor, comercianţilor de produse româneşti li se vor înmâna steguleţe distinctive, care vor fi plasate la loc vizibil. „Consumatorii suceveni mai pot achiziţiona  produse autohtone de bună calitate şi care îşi păstrează gustul autentic. În ciuda faptului că obţin recolte mai mici, ţăranii din zonă încă mai cultivă soiuri româneşti şi continuă să încânte cu produse gustoase şi sănătoase”, spune şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană. Haralampie Duţu susţine că, pe lângă fructele şi legumele produse ecologic - printre care şi roşiile finanţate prin ”Programul de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”-, în judeţul Suceava consumatorii au posibilitatea de a alege din game variate de produse lactate, produse din carne şi produse apicole. Evidenţiate sunt produsele tradiţionale obţinute din materii prime locale, după reţete  păstrate din străbuni şi care nu au în compoziţia lor aditivi alimentari. Enumerate sunt specialităţil precum muşchiul copt în jar, jambonul ţărănesc, cârnaţii boiereşti, costiţa hițuită, păstrăvul afumat în cobză de brad, dar şi dulceaţa. Totodată, consumatorii care optează pentru o alimentaţie sănătoasă  se pot orienta spre produsele montane, apreciate pentru gustul şi calităţile nutritive, prelucrate fiind într-un mediu lipsit de poluare.  „Agricultorii şi producătorii români se confruntă cu problema valorificării produselor din cauza costurilor mari de producţie şi a concurenţei de pe piaţa alimentelor. Una dintre măsurile pentru diminuarea acestei probleme stă în puterea consumatorului,  aceea de a opta pentru produse româneşti”, explică Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava.