Steguleţe
distinctive pentru producătorii autohtoni din pieţele agroalimentare sucevene
·
„În ciuda faptului că obţin recolte mai mici,
ţăranii din zonă încă mai cultivă soiuri româneşti şi continuă să încânte cu
produse gustoase şi sănătoase”, spune Haralampie Duţu, director
executiv al DJA.
·
Totuşi, din cauza costurilor mari de producţie,
dar şi a concurenţei, aceştia se confruntă cu greutăţi în valorificare, consumatorii
fiind chemaţi să opteze pentru produse româneşti.
Direcţia
pentru Agricultură Judeţeană Suceava organizează acţiuni de promovare a
produselor agroalimentare româneşti şi de susţinere a producătorilor români. Acestea
vin să marcheze ”Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti”,
instituită prin Legea nr.
168/2017 şi care este aniversată pe 10 octombrie. Haralampie Duţu, director
executiv al DJA, informează că, în această zi, în Piaţa agroalimentară centrală,
Piaţa agroalimentară „George Enescu” şi Piața agroalimentară Burdujeni
angajaţii primei instituţii agricole a judeţului vor monta banere şi vor
distribui pliante informative potenţialilor clienţi. De asemenea, în vederea
unei bune informări a cumpărătorilor despre provenienţa mărfurilor, comercianţilor
de produse româneşti li se vor înmâna steguleţe distinctive, care vor fi
plasate la loc vizibil. „Consumatorii suceveni mai pot achiziţiona produse autohtone de bună calitate şi care îşi
păstrează gustul autentic. În ciuda faptului că obţin recolte mai mici, ţăranii
din zonă încă mai cultivă soiuri româneşti şi continuă să încânte cu produse
gustoase şi sănătoase”, spune şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană.
Haralampie Duţu susţine că, pe lângă fructele şi legumele produse ecologic -
printre care şi roşiile finanţate prin ”Programul de susţinere a produsului
tomate în spaţii protejate”-, în judeţul Suceava consumatorii au posibilitatea
de a alege din game variate de produse lactate, produse din carne şi produse
apicole. Evidenţiate sunt produsele tradiţionale obţinute din materii prime
locale, după reţete păstrate din
străbuni şi care nu au în compoziţia lor aditivi alimentari. Enumerate sunt
specialităţil precum muşchiul copt în jar, jambonul ţărănesc, cârnaţii boiereşti,
costiţa hițuită, păstrăvul afumat în cobză de brad, dar şi dulceaţa. Totodată,
consumatorii care optează pentru o alimentaţie sănătoasă se pot orienta spre produsele montane,
apreciate pentru gustul şi calităţile nutritive, prelucrate fiind într-un mediu
lipsit de poluare. „Agricultorii şi
producătorii români se confruntă cu problema valorificării produselor din cauza
costurilor mari de producţie şi a concurenţei de pe piaţa alimentelor. Una
dintre măsurile pentru diminuarea acestei probleme stă în puterea consumatorului,
aceea de a opta pentru produse româneşti”,
explică Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava.