03 octombrie 2017

Cu toate că este frig,
Asociaţiile de proprietari se opun  încălzirii apartamentelor
·        „Suntem cu toţii într-o situaţie de jenă financiară, şi Thermonet şi toată lumea, iar degeaba dăm noi căldură, dacă nu se consumă”, a spus primarul Ion Lungu.
·        În schimb, Mugur Corlăţean, directorul Thermonet, a declarat că va respecta legea, până joi urmând a fi terminate probele la cald.      
Cei mai mulţi preşedinţi şi administratori de asociaţii de proprietari din municipiul Suceava au votat împotriva încălzirii apartamentelor. Aceasta în ciuda faptului că temperaturile nocturne se apropie de limita de îngheţ, iar sucevenii racordaţi la sistemul centralizat reclamă disconfortul termic din ultima perioadă. Deşi reglementările în vigoare prevăd clar când este obligatorie furnizarea de agent termic pentru încălzire, în cadrul întâlnirii de ieri, de la sediul Primăriei, vrând să pară democratic, primarul Ion Lungu a lăsat acest lucru la latitudinea asociaţiilor de proprietari. Edilul-şef a arătat că a avut discuţii cu conducerile producătorului Bioenergy şi transportatorului Thermonet, care s-au arătat dispuse ca, până la sfârşitul săptămânii să intre în regim de sezon rece. Totuşi, Lungu a amintit ce s-a întâmplat în anii anteriori, când mulţi dintre consumatori au închis robinetul de la subsolul blocului, „ceea ce este ineficient pentru societatea de termoficare”. „Oameni buni, suntem cu toţii într-o situaţie de jenă financiară, şi Thermonet şi toată lumea, iar degeaba dăm noi căldură, dacă nu se consumă. Nu putem să dăm numai ziua, şi să închidem noaptea, pentru că este delicat”, a pus în vedere şeful municipalităţii şefilor de asociaţii, după votul negativ al acestora, accentuând că rămâne valabilă data iniţială, respectiv cea de 15 octombrie. 
Unii dintre diriguitorii structurilor cu pricina au cerut ca să fie aplicată legea, însă majoritatea lor, printre care şi fericiţii posesori de centrale pe gaze naturale, au considerat că sucevenii ar putea să mai pună pătură pe ei.     
Mugur Corlăţean, directorul general al Thermonet a dat asigurări că va respecta prevederile legale, iar până joi vor fi încheiate probele la cald în întreg municipiul. Şeful Thermonet, susţine 4 dintre unităţile din învăţământ de pe raza urbei reşedinţă de judeţ sunt deja încălzite, la cerere, accentuând că punctele termice modernizate vor furniza căldura în regim automat, iar la celelalte se va opera manual. Mugur Corlăţean  a mai subliniat că, fără factura lunii septembrie, asociaţiile au datorii de 700.000 de lei,  sub semnul întrebării din punctul de vedere al încălzirii fiind asociaţiile nr. 17 şi nr. 59, care au stabilite grafice de achitare eşalonată a restanţelor.
Asigurarea căldurii în apartamente este obligatorie după ce, timp de 3 zile consecutiv, între orele 18.00 şi 6.00 dimineaţa, mediile aritmetice a temperaturilor atmosferice exterioare înregistrate sunt mai mici de 10 grade Celsius.