12 octombrie 2017

Creditul de 5 milioane de euro pentru Sala polivalentă, „spart în bucăţi” şi împrăştiat înspre alte investiţii    
·        Banii vor lua calea introducerii gazelor naturale în Burdujeni sat; amenajării de drumuri şi parcări în Cartierul „Europa”; modernizării Pieţei Burdujeni, reabilitării statuii lui „Ştefan cel Mare”,  noului pod de peste Suceava, precum şi a modernizării unor străzi.
·        Iniţial, autorităţile municipale renunţaseră la împrumut, după ce Compania Naţională de Investiţii s-a oferit să susţină construirea Sălii polivalente din Suceava cu fonduri guvernamentale.

Creditul de 25 de milioane de lei aprobat de Consiliul Local pentru construirea Sălii polivalente va fi „spart în bucăţi” şi folosit pentru susţinerea financiară a unor obiective de investiţii din municipiul Suceava. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu, care a declarat, într-o conferinţă de presă, că decizia este luată pe fondul preluării finanţării construirii Sălii polivalente de către Compania Naţională de Investiţii. „Voi intra cu proiect de hotărâre pentru schimbare a destinaţiei creditului, împrumutul fiind aprobat în Consiliul Local încă de anul trecut. Acesta urmează a nu mai fi folosit pentru Sala polivalentă, ci pentru 8 noi obiective. Ar trebui ca acest credit să fie operaţional de anul viitor, să facem licitaţii şi să folosim banii respectivi”, a precizat Ion Lungu. 
 Primăria are în vedere orientarea creditului către introducerea reţelelor de gaze naturale în Burdujeni sat-5 milioane de lei; amenajarea de drumuri şi parcări în Cartierul „Europa”-5,56 de milioane de lei; modernizarea Pieţei agroalimentare Burdujeni-2,36 de milioane de lei; reabilitarea străzii „Mihail Sadoveanu”-1,26 de milioane de lei; reabilitarea străzii „Bogdan Vodă”-306.500 de lei; reabilitarea străzii „Traian Ţăranu”-1 milion de lei şi reabilitarea statuii ecvestre a domnitorului „Ştefan cel Mare”-1,79 de milioane de lei. Potrivit edilului-şef, diferenţa de 7,67 de milioane de lei va lua calea demarării lucrărilor la noul pod de peste râul Suceava. Primarul Ion Lungu spune că cei 25 de milioane de lei se reflectă într-un grad de îndatorare de 12,6%, în 2017, considerat „unul destul de mic”.  Pentru construirea Sălii polivalente, Consiliul Local aprobase, în ultima şedinţă a mandatului trecut, contractarea unui credit de 25 de milioane de lei, adică de aproximativ 5 milioane de euro. Banii trebuiau să susţină construirea unei Săli polivalente cu 5.000 de locuri, însă autorităţile municipale au renunţat la împrumut după ce Compania Naţională de Investiţii s-a oferit să realizeze investiţia din Suceava cu fonduri guvernamentale. Sala polivalentă va fi ridicată la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni, pe un teren preluat de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă.