10 octombrie 2017

Termenul pentru proiectele destinate comunităţilor marginalizate, prelungit la intervenţia autorităţilor sucevene
·        Anterior, acesta a fost redus cu 3 luni, adică până în noiembrie 2017, edilul-şef Ion Lngu semnalând la OI POCU şi AMR că termenul respectiv este imposibil de respectat.
·        Noul termen este 4 decembrie 2017, prin intermediul Grupului de Acţiune Locală-Urban Suceava, putând fi accesată finanţare europeană nerambursabilă de până la 7 milioane de euro.
Municipiul Suceava ar mai avea o şansă în accesarea de fonduri europene nerambursabile disponibile prin intermediul grupurilor de acţiune locală. Aceasta după ce Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor a anunţat prelungire cu aproape o lună a termenului de depunere a strategiilor de dezvoltare locală destinate comunităţilor marginalizate urbane, în cadrul  mecanismului Dezvoltare Locală Plasată sub Responsabilitatea Comunităţii (DRLC). Recent, Ion Lungu primarul municipiului Suceava, atrăgea atenţia că, deşi iniţial documentaţia aferentă GAL-Urban trebuia depusă până în februarie 2018, intervalul a  fost redus cu 3 luni, adică până în noiembrie 2017, edilul-şef semnalând că acest termen este imposibil de respectat. În aceste circumstanţe nefavorabile, autorităţile municipale sucevene au intervenit la Organismul Intermediar aferent Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, precum şi la Asociaţia Municipiilor din România, solicitând revenirea la perioada iniţială. „Pe 31 august am primit o scrisoare, prin care ni se aducea la cunoştinţă că termenul se reduce cu 3 luni, documentaţia legală trebuind a fi depusă până pe 13 noiembrie 2017, lucru imposibil de respectat”, arăta şeful executivului sucevean, adăugând că, din această cauză, partenerii Primăriei au anunţat că se retrag din proiect.  
Astfel, noul termen este de ziua de 4 decembrie 2017, măsura având scopul de a sprijini grupurile de acţiune locală în a elabora documentele strategice de calitate. Drept urmare, beneficiarii care au primit sprijin pregătitor prin intermediul Programului Operaţional Capital Uman (POCU), printre care şi Primăria municipiului Suceava, vor avea mai mult timp pentru a duce la capăt activităţile asumate în proiecte.

Construirea de locuinţe sociale este un obiectiv important al  Grupului de Acţiune Locală-Urban Suceava, în cadrul căreia pot fi depuse proiecte pentru obţinerea de finanţare europeană nerambursabilă de până la 7 milioane de euro. În proporţie de 45% banii sunt asiguraţi prin Programul Operaţional Regional POR 2014-2020, diferenţa revenind Programului Operaţional a Capital Uman (POCU) 2014-2020. Prin intermediul GAL-Urban pot fi accesate inclusiv  finanţări pentru proiecte educaţionale, cât şi pentru reabilitarea şi modernizarea spaţiilor publice urbane. GAL este o asociere între autorităţile administraţiei publice locale, agenţi economici, organisme reprezentante ale comunităţilor marginalizate, în Suceava fiind expuşi riscului sărăciei şi excluziunii sociale 15.149 de locuitori, adică 16,44% din totalul populaţiei.