19 octombrie 2017

Organizaţiile neguvernamentale se plâng că autorităţile nu le asigură sedii decente
·        Organizaţiile neguvernamentale sucevene sunt invitate să se înscrie în Comitetul Național de Implementare a Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă.  
·        Cornel Grosaru, de la „Juventus”, este sceptic că judeţul va avea reprezentare la Guvern, în timp ce Camelia Iordache, de la „Salvaţi copiii”, apreciază că mediul civil reprezintă un partener pentru administraţiile centrală şi locală.
·        „Ar trebui să facem lobby și să susţinem ca un reprezentant dintre cei 7 să fie de la o organizaţie din Suceava”,  este de părere prefectul Mirela Elena Adomnicăi.  

Prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, s-a întâlnit, ieri, cu reprezentanți ai unor organizaţii neguvernamentale sucevene, pentru a purta discuţii pe marginea înscrierii acestora în Comitetul Național de Coordonare a Implementării Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România. Participante au fost reprezentate 19 organizaţii neguvernamentale din județul Suceava, printre care Filiala Suceava „Salvați Copiii”; Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina; AREAS; Fundația „Ana”; Asociația „Juventus”; Fundația Județeană pentru Tineret; Centrul Diecezan „Caritas”; Fundația „O nouă viață”; Asociația „Euroactiv” şi Fundația „Sfinții Ierarhi Leontie și Teodosie”. Reprezentanții acestora și-au prezentat activitatea, proiectele și problemele pe care le întâmpină, între acestea din urmă cea mai acută fiind lipsa unui spațiu adecvat în care să funcționeze. Camelia Iordache, preşedintele filialei judeţene, a precizat că „Salvați copiii” şi-a depus deja candidatura pentru comitet, apreciind  că mediul civil poate reprezenta un partener real pentru Guvern, cât şi pentru administrația  locală sau centrală. Vasile Gafiuc, președintele Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina a apreciat că Instituţia Prefectului  ar putea să propulseze mişcarea organizaţiilor neguvernamentale din județul Suceava. „Sunt câteva organizații care chiar au îmbunătățit considerabil starea comunității”, a spus Vasile Gafiuc. Cornel Grosaru, președintele „Juventus”, a precizat că organizaţiile neguvernamentale sucevene sunt, în general, dornice să se implice în viața publică, dar s-a arătat sceptic că una dintre cele din judeţului Suceava ar putea avea reprezentare la Guvernul. Prefectul Mirela Adomnicăi a avansat că ar trebui ca organizaţiile neguvernamentale să se cunoască mai bine între ele și să colaboreze mai bine. Totodată, prefectul județului Suceava a propus o întâlnire lunară cu organizațiile neguvernamentale din județul Suceava, la Prefectură sau cu prilejul unor activități desfășurate de acestea.  Referitor la înscrierea în Comitetul Național de Coordonare a Implementării Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România, prefectul Mirela Elena Adomnicăi a declarat că pentru următorul mandat „ar trebui să facem lobby și să susţinem ca un reprezentant dintre cei 7 să fie de la o organizaţie din Suceava”.