26 octombrie 2017

Municipiul Suceava va avea un al doilea monument închinat Marii Unirii
·        Pentru soluţia artistică a momentului închinat centenarului Marii Uniri, Primăria organizează un concurs cu premii total de 10.000 de lei. 
·        Acesta ar putea fi amplasat în Parcul drapelelor, propuneri făcându-se pentru Staţia CFR Iţcani, la vechea graniţă dintre Ducatul Bucovinei Şi Regatul României, precum şi în Burdujeni, unde funcţiona Vama. 
·        Suceava mai are un monument al Unirii, proiectat în 1994, de regretatul arhitect Nicolae Porumbescu, ridicat iniţial ca o machetă din lemn şi finalizat în 2006, pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”.
Primăria municipiului Suceava organizează procedură de achiziţie publică în vederea stabilirii soluţiei artistice cu privire la realizarea monumentului Marii Uniri, o hotărâre în acest sens fiind aprobată în şedinţa ordinară de ieri a deliberativului local. Potrivit acesteia din urmă, o comisie va desemna pe premiaţii concursului de soluţii, din acesta făcând parte câte un reprezentant Uniunii Artiştilor Plastici, Ordinului Arhitecţilor din România, a altei instituţii culturale, precum şi unul al Primăriei. Astfel, prin hotărâre a Consiliului Local, din buget se va aloca 10.000 de lei, câştigătorul fiind răsplătit cu 5.000 de lei, ocupantul locului al doilea cu 30.000 de lei, cel de poziţia a treia alegându-se cu 2.000 de lei. Departajarea se va face în baza unui punctaj, 70 de puncte fiind acordate pentru calitatea artistică a viitorului monument, în timp ce costurilor de realizare li s-a rezervat doar 30 de puncte Edilul-şef crede că amplasamentul cel mai nimerit pentru monumentul Centenarului Marii Uniri este Parcul drapelelor de lângă Palatul Administrativ, acolo unde se află şi monumentul „Bucovina” înaripată”, în zonă funcţionând şi importante instituţii administrative, culturale şi istorice.  „Ne dorim ca până cel târziu pe 28 noiembrie, anul viitor, să inaugurăm acest Monument al Unirii. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu specialiştii de la Primărie, având în vederea că zona centrală este una reprezentativă, kilometrul zero al oraşului, s-a propus amplasarea acestuia în parcul de lângă Consiliul Judeţean, pe o suprafaţă de 50 de metri pătraţi. Au avut loc discuţii, s-a venit cu idei, dar nu ar trebui să dăm curs orgoliilor”,  a precizat primarul Ion Lungu, menţionând că s-a mai propus ca monumentul să fie amplasat în Staţia CFR Iţcani, la vechea graniţă dintre Ducatul Bucovinei, parte a Austro-Ungariei şi Regatul României, precum şi pe strada „Gheorghe Doja” din Burdujeni, unde funcţiona Vama.    
 Municipiul Suceava mai are un monument închinat Unirii celor 4 provincii, proiectat fiind, în 1994, de regretatul arhitect Nicolae Porumbescu. La acel moment, la intersecţia Bulevardului „1 Decembrie 1918” cu Calea Obcinilor a fost ridicată şi sfinţită, de Ziua Unirii, o machetă din lemn a obiectivului. Macheta a fost demolată după mai mulţi ani, iar în 2002 s-a trecut la amenajarea infrastructurii şi a părţii de jos a monumentului, în forma în care poate fi admirată şi astăzi. În 2003, Consiliul Judeţean a alocat 600 milioane de  lei vechi lei, iar comuna Şcheia venea cu 156 milioane de lei vechi lei. pentru susţinerea lucrărilor.  Monumentul Unirii de la baza cartierului Obcini a fost inaugurat în noiembrie 2006, având ca executant firma SUCT Suceava.