10 octombrie 2017

Blocuri întregi fără căldură, din cauza întârzierii lucrărilor de modernizare a termoficării
·        Sute suceveni stau încă în frig, deoarece constructorul nu a luat măsuri de branşare din timp a consumatorilor la conductele înlocuite încă din sezonul cald. 
·        „Presăm constructorul şi vom face tot ceea ce este posibil, astfel încât toţi consumatorii să aibă parte de încălzire”, a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei. 
Mai multe blocuri de locuinţe din cartierele Obcini şi Zamca ale municipiului Suceava nu beneficiază de încălzire şi nici de apă caldă, cauza constând în aceea că lucrările de reabilitare şi modernizare a sistemului centralizat de termoficare nu s-au încadrat în termenele asumate. Constructorul Consix Bucureşti anunţase încă de la sfârşitul lunii august că a încheiat intervenţiile de înlocuire a conductelor vechi din Zamca, însă branşarea blocurilor la cele noi nu fuseseră încă făcute. Firma constructoare a fost acuzată de tragere de timp, responsabilii acesteia motivând reducerea ritmului execuţiei prin aceea că Primăria nu a achitat contravaloarea lucrărilor deja efectuate. Mai mult, întrucât banii aşteptaţi de la bugetul de stat nu au venit, în cartierul Obcini intervenţiile s-au oprit la 25% din total, hotărându-se trecerea lor în conservare, până la anul. „Ne-am făcut un grafic prin care, până pe 15 octombrie, să dăm căldură la toată lumea. Sigur, oraşul beneficiază de căldură şi apă caldă, mai puţin anumite zone din cartierele Obcini şi Zamca. Avem promisiunea constructorului că, până joi, vom conecta în totalitate cartierul Obcini. La fel, şi ramurile 2 şi 3 din cartierul Zamca, rămânând ca pe ramura 1 conectările să mai dureze o săptămână. Presăm constructorul şi vom face tot ceea ce este posibil, astfel încât toţi consumatorii să aibă parte de încălzire”, a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei. Edilul-şef a menţionat că nu are niciun semn că suma din 7,3 milioane de lei din cadrul Programului termoficare 2006-2020 va ajunge prea curând în reşedinţa de judeţ. Datoria către Consix Bucureşti, pentru partea din lucrările efectuate, erau de 4 milioane de lei, de la bugetul local, plătindu-se 1 milion de lei, cu titlul cofinanţare a Primăriei. Încă de la finele primăverii, prin programul guvernamental amintit în modernizare au intrat Punctul termic Obcini IV, cu circa 2,7 km de conducte; Punctul termic "Zamca", cu aproximativ 2,1 km de reţele şi Punctul termic de pe strada "Ion Vodă Viteazu" cu 115 de metri de conducte. Execuţia este încheiată doar la acest din urmă obiectiv.