24 octombrie 2017

Blocuri întregi din cartierul Zamca nu sunt încălzite, iar multe altele nu au apă caldă  
·        „O să dau dispoziţie să se facă verificări la asociaţia în cauză, să vedem dacă s-au întocmit grafice de eşalonare, în baza cărora aş putea interveni legal la Thermonet, să se dea căldură”, a spus edilul-şef, care opinează că preşedintele structurii cu pricina nu şi-ar fi asumat nicio răspundere  în relaţia cu operatorul de termoficare.  
·        Racordarea locuinţelor la conductele noi de apă caldă se va încheia în două săptămâni, iar din care cauză că Guvernul nu a dat banii pentru plata executantului lucrărilor, o parte a acestora este trecută în conservare.  
Sucevenii din multe blocuri de locuinţe din cartierul Zamca al municipiul Suceava nu au căldură nici la această dată. Aceştia au făcut reclamaţie la Primărie, dând vina pe lucrările de reabilitare neterminate de la sistemul de transport şi distribuire a agentului termic, însă primarul Ion Lungu a declarat, ieri, că respectiva asociaţiei se evidenţiază cu restanţe la plata facturilor către prestatorul Thermonet. Şeful municipalităţii spune că actuala stare a lucrurilor este şi urmarea neimplicării preşedintelui asociaţiei de proprietari, care nu ar fi negociat un grafic de eşalonarea datoriilor. „Din punct de vedere al căldurii, toate blocurile sunt racordate la noile reţele, însă înţeleg că mai sunt câteva blocuri care nu au încălzire, dar nu din cauza lucrărilor, ci a restanţelor la plată.  M-am oferit mediator între asociaţie şi Thermonet, însă, când s-a cerut respectarea unui grafic de eşalonare, preşedintele respectiv a spus că nu îşi asumă răspundere. Consider că Este o chestiune de minim bun simţ să faci un grafic şi să încerci să îl respecţi. Îi rog pe cei care sunt în această situaţie să facă presiuni la preşedinte, iar, personal, o să dau dispoziţie să se facă verificări la asociaţia în cauză, să vedem dacă s-au întocmit grafice de eşalonare, în baza cărora aş putea interveni legal, la Thermonet, să se dea căldură”, a spus edilul-şef. Pe de altă parte, blocuri întregi din cartierul Zamca nu au apă caldă la robinete, de această dată vinovat fiind ritmul lent cu care se firma constructoare face racordările la noile conducte. De altfel, responsabilii Consix Bucureşti au declarat ieri, cu prilejul şedinţei comandamentului săptămânal pentru monitorizarea lucrărilor de investiţii din reşedinţa de judeţ, că operaţiunile cu pricina vor fi încheiate în două săptămâni. „Insistăm pe lângă dirigintele de şantier, care ne-a spus că ar fi posibil ca acestea să fie terminate într-o săptămână”, a explicat Ion Lungu primarul Sucevei. Lucrările de reabilitarea a sistemului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic se fac cu finanţare prin Programul „Termoficare 2006-2020”. Municipiul Suceava a avut aprobată sumă de 7 milioane de lei, însă banii nu au fost disponibilizaţi în mod efectiv, din care cauză a fost efectuată doar o parte din lucrări, iar cealaltă este trecută în conservare. Fiind neplătită, firma constructoare nu a mai intervenit cu acelaşi aplomb, iar în ciuda faptului că de la Bucureşti s-au dat asigurări pentru 3,5 milioane de lei, nici măcar această sumă nu a ajuns în conturile Primăriei municipiului Suceava.