24 octombrie 2017

Puncte gastronomice de tip familial în judeţul Suceava
·        În acestea, meniul va fi gătit doar de către proprietar sau membrii familiei, după metode tradiţionale, din produse şi ingrediente specifice zonei, conţinând cel mult două feluri de ciorbe ori supe, două feluri principale şi, eventual, două feluri de desert.
·        Afacerile în cauză vor contribui la dezvoltarea zonei, prin crearea de locuri de muncă şi valorificarea materiilor prime din producţia proprie a agricultorilor din regiunea respectivă.
 O campanie de informare privind punctele gastronomice locale se va desfăşura în intervalul 25 octombrie-30 noiembrie 2017, face cunoscut Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Acţiunea este menită a informa publicul despre respectivele unităţi de alimentaţie publică de tip familial, iar pe de altă parte, să aducă celor interesaţi argumente pentru a deveni proprietarii unei asemenea facilităţi. Punctele gastronomice locale oferă produse şi preparate specifice fiecăreia din zonele României, în condiţiile respectării condiţiilor şi normelor de igienă, astfel încât „alimentele să fie sigure, iar sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit”. Proiectul a debutat la finele lunii august, cu informarea şi identificarea potenţialilor aplicanţi, după 31 decembrie fiind programată evaluarea şi înregistrarea acestora. În campanie sunt antrenate echipe ale medicilor veterinari ai DSVSA, medicilor de circumscripţie şi responsabililor zonali, care vor participa la întâlniri în cadrul cărora vor fi prelucrate cadrul tehnic, precum şi normele şi condiţiile de igienă. Potrivit comunicatului Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, meniul punctelor gastronomice locale este diferit de cel al restaurantelor, conţinând, zilnic, într-o gamă restrânsă, cel mult două feluri de ciorbe ori supe, două feluri principale şi, eventual, două feluri de desert. Acestea vor fi gătite şi consumate în aceeaşi zi, metodele de preparare fiind cele tradiţionale. Întreprinzătorii care doresc să înfiinţeze puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică de tipul asociaţiei familiale, persoanei fizice autorizate sau societăţii comerciale. Prima condiţie este obţinerea documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, dosarul conţinând inclusiv cerea tip, schiţa locului de producere a alimentelor, copie după certificatul ONRC şi copie după actul de identitate. Evaluarea la faţa locului va fi făcută de inspectorii sanitari veterinari, în punctele gastronomice locale alimentele fiind gătite de proprietar sau membrii familiei acestuia, iar materiile prime, autohtone şi specifice zonei, provenind din unităţi autorizat sanitar veterinar. Se apreciază că  punctele gastronomice locale vor contribui la dezvoltarea pe orizontală a regiunii, prin crearea de locuri de muncă şi valorificarea materiilor prime din producţia proprie a  agricultorilor zonei respective.