Puncte gastronomice de tip familial în judeţul
Suceava
·
În
acestea, meniul va fi gătit doar de către proprietar sau membrii familiei, după
metode tradiţionale, din produse şi ingrediente specifice zonei, conţinând cel
mult două feluri de ciorbe ori supe, două feluri principale şi, eventual, două
feluri de desert.
·
Afacerile
în cauză vor contribui la dezvoltarea zonei, prin crearea de locuri de muncă şi
valorificarea materiilor prime din producţia proprie a agricultorilor din
regiunea respectivă.
O campanie de informare privind
punctele gastronomice locale se va desfăşura în intervalul 25 octombrie-30
noiembrie 2017, face cunoscut Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Suceava. Acţiunea este menită a informa publicul despre
respectivele unităţi de alimentaţie publică de tip familial, iar pe de altă
parte, să aducă celor interesaţi argumente pentru a deveni proprietarii unei asemenea
facilităţi. Punctele gastronomice locale oferă produse şi preparate specifice
fiecăreia din zonele României, în condiţiile respectării condiţiilor şi normelor
de igienă, astfel încât „alimentele să fie sigure, iar sănătatea consumatorilor
să nu aibă de suferit”. Proiectul a debutat la finele lunii august, cu
informarea şi identificarea potenţialilor aplicanţi, după 31 decembrie fiind
programată evaluarea şi înregistrarea acestora. În campanie sunt antrenate echipe
ale medicilor veterinari ai DSVSA, medicilor de circumscripţie şi
responsabililor zonali, care vor participa la întâlniri în cadrul cărora vor fi
prelucrate cadrul tehnic, precum şi normele şi condiţiile de igienă. Potrivit
comunicatului Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
Suceava, meniul punctelor gastronomice locale este diferit de cel al
restaurantelor, conţinând, zilnic, într-o gamă restrânsă, cel mult două feluri
de ciorbe ori supe, două feluri principale şi, eventual, două feluri de desert.
Acestea vor fi gătite şi consumate în aceeaşi zi, metodele de preparare fiind
cele tradiţionale. Întreprinzătorii care doresc să înfiinţeze puncte
gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare
juridică de tipul asociaţiei familiale, persoanei fizice autorizate sau
societăţii comerciale. Prima condiţie este obţinerea documentului de
înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, dosarul
conţinând inclusiv cerea tip, schiţa locului de producere a alimentelor, copie
după certificatul ONRC şi copie după actul de identitate. Evaluarea la faţa
locului va fi făcută de inspectorii sanitari veterinari, în punctele
gastronomice locale alimentele fiind gătite de proprietar sau membrii familiei
acestuia, iar materiile prime, autohtone şi specifice zonei, provenind din
unităţi autorizat sanitar veterinar. Se apreciază că punctele gastronomice locale vor contribui la
dezvoltarea pe orizontală a regiunii, prin crearea de locuri de muncă şi valorificarea
materiilor prime din producţia proprie a
agricultorilor zonei respective.