13 noiembrie 2013

Salariile dascălilor şi drepturile persoanelor cu handicap, asigurate în ultimă instanţă
·        Primăria a fost nevoită să facă apel la încasările din vistieria proprie, acestea urmând a fi compensate cu alocările guvernamentale.
·        Suma de aproape 1,7 milioane de lei are destinaţia onorării drepturilor obţinute în instanţă de către cadrele didactice, în anii anteriori.

Problema spinoasă a drepturilor salariale din şcoli este rezolvată prin sumele defalcate repartizate de Ministerul Finanţelor  pentru echilibrarea bugtelor locale, anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Astfel, pentru finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar s-a primit 4,51 milioane de lei, o parte, adică 1,67 milioane de lei, având destinaţia onorării drepturilor obţinute în instanţă de către cadrele didactice, în anii anteriori.   Primarul Ion Lungu a precizat că operarea în bugetul local va fi făcută în şedinţa ordinară a Consiliului local de la finele lunii, fondurile orientate înspre Suceava urmând a acoperi integral cheltuielile de personal din domeniu. „Noi credem că această sumă ajunge până la sfârşitul anului. Alocarea este dată înspre fundamentare, la unităţile de învăţământ, după care propunerile se întorc la Primăria municipiului Suceava. Din câte ştiu, aceşti bani sunt suficienţi până la încheierea anului, însă aşteptăm să vedem care este şi poziţia şcolilor”, a spus Lungu. Edilul şef precizează că o altă sumă, în valoare de 800.000 de lei, s-a disponibilizat pentru achitarea salariilor asistenţilor persoanelor cu handicap grav ori, după caz, pentru plata indemnizaţiilor în cauză. Întrucât alocarea de la centru vine cu întârziere, executivul local fost nevoit să facă apel la încasările din vistieria proprie, după care acestea să fie compensate cu disponibilizările guvernamentale.  „Aceşti bani au întârziat să vină, Primăria i-a plătit din fonduri proprii, iar acum vom face o regularizare, iar sumele respective le vom folosi pentru necesităţile pe care la avem, în ordinea priorităţilor”, a subliniat ocupantul fotoliului din Areni, Ion Lungu, adăugând că rectificarea în acest sens a bugetului local are loc în şedinţa ordinară de astăzi deliberativului.