08 noiembrie 2013

Comisarii suceveni de mediu verifică haldele de steril şi iazurile de decantare
·        Verificările au drept scop diminuarea riscului la dezastre naturale, cât şi creşterea gradului de siguranţă a locuitorilor din perimetrele respective.
·        În judeţul Suceava există 71 perimetre miniere cu activitatea sistată, deşeurile miniere fiind depozitate în 190 de halde de steril.
Comisarii judeţeni de mediu se află în toiul unei acţiuni de verificare a modului de punerea în siguranţă şi ecologizare a  fostelor perimetre miniere din judeţul Suceava, a informat şefa Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache. „Este vorba despre urmărirea stadiului de realizare a lucrărilor de reconstrucţie ecologică efectuate, sau necesar a fi efectuate, pentru reabilitarea perimetrelor miniere cu activităţi sistate, cât pentru punerea în siguranţă şi ecologizarea iazurilor de decantare”, a declarat Iordache, menţionând că verificările au drept scop diminuarea riscului la dezastre naturale, dar şi creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor. În judeţul Suceava există 71 perimetre miniere cu activitatea sistată, dintre care 36 provenite din activitatea de cercetare şi explorare geologică, restul fiind zone în care s-a desfăşurat o activitate de exploatare a zăcămintelor. Deşeurile miniere sunt depozitate în 190 de halde de steril provenit din explorarea-exploatarea substanţelor minerale utile, acestea ocupând o suprafaţă de 280 de hectare şi având un volum de 45,52 milioane de  metri cubi. În perioada 1999-2001, în judeţul Suceava s-au efectuat lucrări de dezafectare, închidere şi reabilitare ecologică în 14 perimetre miniere, iar în intervalul 2004-2005, în alte 5 perimetre miniere. Proiectele de închidere şi ecologizare a minelor au avut ca obiect sistarea lucrărilor miniere de legătură cu suprafaţa; demolarea unor construcţii din incintele industriale şi evacuarea materialului rezultat, precum şi intervenţii de stabilizare-înierbare a haldelor de steril.

Adriana Iordache mai precizează că în curs este, de asemenea, acţiunea de verificare a ariilor naturale protejate şi siturilor „Natura 2000” din judeţul Suceava, precum şi felul în care administratorii sau custozii acestora respectă obligaţiilor legale ce le revin. Totodată, acţiuni de inspecţie şi control sunt efectuate şi pe linia respectării prevederilor legislaţiei specifice în domeniul recoltării, achiziţionării, prelucrării şi comercializării de plante şi animale din flora şi fauna sălbatică. Nu în cele din urmă, comisarii judeţeni suceveni de mediu fac o evaluare a conformării operatorilor economici la prevederile HG nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi verificarea obiectivelor înregistrate în Inventarul Naţional de Gaze cu Efect de Seră(INEGES).