27 noiembrie 2013

Lucrătorii din transportul şi distribuirea agentului termic se tem că vor rămâne pe drumuri
·        Firmele insolvenţă de la Termica au avertizat că renunţă la această activitate, iar deliberativul local a aprobat delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public în cauză.
·        „Trebuie să convenim o serie de măsuri de protecţie socială a salariaţilor afectaţi, care să fie incluse sub forma unui pachet social în caietul de sarcini”, a declarat liderul de sindicat, Iordănel Secrieru.  
Sindicaliştii de la societatea comercială în insolvenţă Termica Suceava sunt nemulţumiţi că nu au fost informaţi şi consultaţi în legătură cu intenţia de transferare a activităţii de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic către un alt operator. Printr-o adresă remisă Primăriei municipiului Suceava, Sindicatul „Prometeu” atrage atenţia că, potrivit reglementărilor europene transpuse în legislaţia românească,  transferarea respectivă  implică inclusiv protejarea angajaţilor afectaţi. Sindicaliştii invocă şi prevederile Codului Muncii, conform cărora drepturile şi obligaţiile care decurg dintr-un contract de muncă vor fi  transferate integral către noul operator. „Solicităm o întâlnire cu toţi factorii implicaţi, ocazie cu care să convenim o serie de măsuri de protecţie socială a salariaţilor afectaţi, măsuri care să fie incluse sub forma unui pachet social în caietul de sarcini de atribuire a activităţii de termoficare centralizată şi, mai apoi, în contractul de concesiune care va fi semnat cu operatorul desemnat în urma licitaţiei sau încredinţării directe”, se arată în adresa semnată de liderul sindical Iordănel Secrieru, în care se menţionează că, urmarea a transferării activităţii, „nici cedentul, nici cesionarul nu pot concedia personalul”. Intervenţia sindicaliştilor survine şedinţei extraordinare a Consiliului Local din această lună, în care aleşii locali au votat încetarea, începând cu data de 31 martie 2014, a contractului de concesionare a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a  energiei termice  nr. 33.689 din 14 decembrie 1999, încheiat între municipiul Suceava şi societatea comercială Termica. Tot atunci,  deliberativul local a aprobat delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de transport, distribuire şi furnizarea a energiei termice produse în sistem centralizat în reşedinţa de judeţ. Autorităţile locale sucevene au fost obligate la aceste demersuri ca urmare a unor adrese ale firmelor care derulează procedura de insolvenţă de la Termica, acestea anunţând Primăria municipiului Suceava că, în condiţiile în care concesionarul continuă să înregistreze pierderi,  „creditorii majoritari înscrişi în tabelul preliminar al creanţelor nu sunt de acord cu continuarea activităţii”.