13 noiembrie 2013

Doar o treime din salariile compensatorii a ajuns la concediaţii colectiv de la Termica  
·        Până în prezent, în medie, fiecare disponibilizat de la firma de termoficare a primit câte 10.000 de lei, a evidenţiat primarul Ion Lungu.
·        Un lucru pozitiv este asigurarea cu sprijinul Guvernului, şi a veniturilor de completare, a reliefat prefectul Florin Sinescu.
Disponibilizaţii de la Termica au intrat, până acum, în posesia a circa o treime din volumul plăţilor compensatorii promise la concedierea colectivă a acestora, în vara lui 2013. Aşa s-a precizat ieri, în cadrul şedinţei Comisiei tripartite de dialog social administraţie-patronate-sindicate de la sediul Instituţiei prefectului. Reprezentaţii sindicaliştilor au cerut autorităţilor o poziţie clară în privinţa continuării plăţilor, astfel încât să nu mai fie nevoiţi să facă lunar intervenţii în acest sens. „Mai rămâne de achitat circa 64%, ceea ce reprezintă o sumă de 4,5 milioane de lei,  pentru toţi cei 246 de disponibilizaţi”, arătat Vasile Mihai, reprezentantul concediaţilor colectiv.
Prefectul de Suceava, şeful Comisiei de dialog social, a precizat că problema veniturilor de completare a fost rezolvată împreună cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. „Ceea ce a ţinut de Primărie, Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean a fost această problemă privind asigurarea veniturilor suplimentare şi care a fost rezolvată. Contractul colectiv de muncă este atributul societăţii, care trebuie să  asigure cele 18 salarii compensatorii”, a iterat reprezentatul Guvernului în teritoriu, Folrin Sinescu, menţionând că banii daţi cu orice titlu de către Primăria municipiului Suceava vor fi repartizaţi de administratorul judiciar al Termica, în conformitate cu „filozofia de utilizare a fondurilor în cauză”. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a evidenţiat că datoriile municipalităţii către operatorul de termoficare în insolvenţă sunt de 3 milioane de lei, reprezentând diferenţa de tarif la energia termică. La aceasta se adaugă încă 3,2 milioane de lei, rest din majorarea de capital social de 7 milioane de lei, aprobată de Consiliul Local, şi cu scadenţă la 1 ianuarie 2016. „Mai mult de 500.000 de lei pe lună cu destinaţia majorării capitalului social nu putem da. Totuşi, pentru a da aceşti bani, şi a nu ajunge în altă parte, avem nevoie şi de o confirmare a administratorului judiciar”, a reliefat Lungu, adăugând că atât luna aceasta, cât şi în decembrie, de la bugetul local vor fi disponibilizate  încă două tranşe în valoare de câte 500.000 de lei fiecare.
·        În momentul în care există excedent, lucru care s-a întâmplat şi în această perioadă, facem şi plăţile către salariaţi”, susţine Teodor Matei, reprezentantul  MGA Insolvency SPRL.
Edilul şef Ion Lungu a evidenţiat că, până în prezent, în medie, la fiecare disponibilizat de la firma de termoficare a ajuns 10.000 de lei, ceea ce „nu este de ici de colo”. Teodor Matei, asociat coordonator al MGA Insolvency SPRL, a explicat că în momentul în care în conturile Termica intră banii viraţi de către Primărie, asociaţiile de proprietari sau din alte surse, administratorul judiciar poate face plăţi în conformitate cu prevederile legale, respectiv pentru cheltuielile curente. „Când intră banii în cont, noi achităm acolo unde există urgenţe maxime. În momentul în care există excedent, lucru care s-a întâmplat şi în această perioadă, facem şi plăţile către salariaţi”, a susţinut Teodor Matei, adăugând că procedeul este valabil şi pentru intervalul care vine, contându-se pe tranşele de 500.000 de lei date de Primăria Suceava. Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al Termica, că de pe 18 iunie, de la intrarea în insolvenţă, s-au cumulat  datorii  12 milioane de lei, pierderile fiind de 2,5 milioane de lei. Acesta a preciza că prima dată se fac plăţi către furnizorii de utilităţi, după care către salariaţii disponibilizaţi, celelalte datoriile către diverşii funizori fiind, pe cât posibil, amânate. „Plăţile se fac de către administratorul judiciar, într-o anumită ordine de priorităţi, cele salariale fiind pe primul loc, dar cu condiţia asigurării continuităţii activităţii societăţii”, a precizat Ovidiu Dumitrescu.