20 noiembrie 2013

Suceava se încălzeşte cu agent termic produs din biomasă
·        „În condiţiile în care sunt puse în funcţiune cele două cazane pe biomasă, nu mai avem niciun fel de emoţie, noua societate de termoficare putând să facă faţă să încălzească oraşul, indiferent cât de frig va fi afară”, a precizat şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu.
·        Folosite sunt 3 tipuri de biomasă, respectiv buşteni atacaţi de boli şi dăunători, deşeurile de la gatere, aşa zisele lătunoaie, precum şi tocătură de lemn.
Bioenergy Suceava începe producerea de agent termic pe biomasă în noua centrală în cogenerarea  de înaltă eficienţă, a anunţat, ieri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, specificând că în funcţiune intră prima capacitate care foloseşte acest tip de combustibil. Probele au fost făcute la finele săptămânii trecute, luni şi marţi s-au operat ultimele reglaje, iar de zilele acestea în sistemul centralizat va fi furnizat agent termic produs inclusiv din deşeuri lemnoase.
„Este dat în folosinţă primul cazan pe biomasă, urmând ca, până la sfârşitul lunii, să fie pornit şi cel de al doilea. Acest lucru ne dă speranţa că în municipiul Suceava nu vor mai fi probleme cu încălzirea, în sensul că, indiferent cât de mult scad temperaturile afară, căldura va fi asigurată în apartamente”, a precizat edilul şef Ion Lungu. Primarul a  subliniat că după ce va intra în „focuri”, şi cea de a doua capacitate pe biomasă, cele 3 noi module pe gaze naturale ale Bioenergy vor fi folosite, în mod progresiv, în vârfurile de sarcină, adică în perioadele cu ger năprasnic. Astfel, nu mai este nevoie să se apeleze la vechile CAF ale Termica, susceptibile, de altfel, de a nu putea face faţă unei suprasolicitări de genul celei amintite. „În condiţiile în care sunt puse în funcţiune cele două cazane pe biomasă, nu mai avem niciun fel de emoţie, noua societate de termoficare putând să facă faţă să încălzească oraşul, indiferent cât de frig va fi afară”, a precizat şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu.            
Directorul general al Bionergy Suceava, Constantin Plăcintă anunţa, înainte de punerea în folosinţă, pe 7-8 noiembrie, a celor 3 capacităţi pe gaze naturale, că de la finele lunii noiembrie, agentul termic va fi produs doar în instalaţiile pe biomasă, în timp ce cazanele pe gaze naturale vor rămâne în rezervă. Plăcintă preciza  că modulele nr. 4 şi nr. 5 pe biomasă vor fi gata la sfârşitul lunii decembrie 2013 sau începutul lui ianuarie 2014, atunci când va fi pornită turbina pentru cogenerare, iar energia electrică produsă va fi livrată în sistemul energetic naţional.  Investiţia pe biomasă din Suceava este cea mai mare de acest fel din Europa centrală şi de sud, susţinută de o companie privată, asigură printre cele bune valorificări superioare a deşeurilor din lemn şi ocupă o suprafaţă mică în raport cu capacitatea de producţie a obiectivului.

În depozitul de pe platforma CET sunt stocate aproape 21.000 de tone de biomasă, necesar care ar acoperi 2 luni de funcţionare în acest regim. Folosite sunt 3 tipuri de biomasă, respectiv buşteni atacaţi de boli şi dăunători, care nu sunt lemn de lucru, deşeurile de la gatere, aşa zisele lătunoaie, precum şi tocătură de lemn. Investiţia totală a Adrem Invest din Suceava este dimensionată la circa 80 de milioane de euro.