21 noiembrie 2013

Dări bătute în cuie, pentru anul 2014
·        O excepţie o face taxa de adunare a gunoiului, însă, aşa cum spune primarul Lungu, „există un mare populism în această zonă”.  
·        Demersul vine în contextul în care, în primele 9 luni ale anului 2013, încasările la puşculiţa comună suceveană s-au diminuat cu 12%.
În 2014, locuitorii municipiului Suceava vor plăti taxe şi impozite locale la nivelul celor de anul acesta, a ţinut să anunţe, primarul Ion Lungu. În plus, chiar dacă este criză economică, şeful municipalităţii asigură că atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, care îşi onorează anticipat şi integral  dările pentru întregul an, până la finele primului trimestru lui 2014, vor avea parte de o diminuare cu 10% a sumei datorate.  „În acest an, nu vom majora taxele şi impozitele locale şi, de asemenea, va fi menţinută acea bonificaţie, respectiv reducerea de 10% pentru persoanele care plătesc până pe data de 31 martie 2014. Singura care va fi majorată, va fi taxa de salubritate, de aceea voi avea o discuţie cu consilierii locali, chiar dacă există un mare populism în această zonă”, a declarat Lungu, menţionând că acesta ar urma să crească de la 3 lei la 5 lei de persoană, după ce, la începutul anului a fost micşorată de la 4 lei la 3 de persoană. 

Intervenţia primarului Ion Lungu vine în contextul în care, în primele 9 luni ale anului 2013, încasările la puşculiţa comună suceveană s-au diminuat cu 12%. Astfel, comparativ cu anul trecut s-au adunat cu 20 de milioane de lei mai puţin, gradul mediu de execuţie bugetară fiind de 54,15%. Lungu reliefează că se fac eforturi pentru a se încasa şi datoriile restante care, anul acesta ajunseseră la 50 de milioane de lei, însă „acest lucru nu este deloc simplu”.  „Din păcate, aşa cum am mai spus-o, încasările merg destul de greu la Primăria municipiului Suceava. Am dublat numărul de personal de la Serviciul de executare silită, suntem într-un război total cu cei care au taxe şi impozite locale restante, trecându-se executări silite pentru a încasa aceşti bani ”, a evidenţiat ocupantul fotoliului din Areni, Ion Lungu. Din categoria veniturilor proprii ale bugetului local fac parte impozitul şi taxa pe clădiri, impozitul şi taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole, taxa hotelieră, taxele speciale, alte taxe locale, amenzile şi penalităţile aferente impozitelor şi taxelor locale, taxele timbru etc.