01 noiembrie 2013

Lungu şi Nechifor anunţă finanţarea reabilitării a 10 străzi, podului rutier şi pasarelei CFR din Iţcani  
·        Este un proiect important pentru suceveni şi sper să-l pornim cât mai repede”, a declarat primarul Sucevei.
·        „Este un proiect ambiţios care rezolvă şi câteva elemente sensibile din ceea ce înseamnă traficul din Suceava”, a opinat şeful executivului judeţean.  
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor au anunţat ieri, într-o conferinţă de presă comună, semnarea contractului de finanţare a unui proiect suplimentar din economiile realizate după materializarea celor 5 proiecte promovate pin Planul Integral de Dezvoltare Urbană(PIDU) şi finanţate în cadrul Programului Operaţional(POR). Şeful administraţiei reşedinţă de judeţ, a precizat că fondurile nerambursabile atrase pe această cale se ridică la 35,6 milioane de lei, adică circa 8 milioane de euro, contribuţia municipalităţii sucevene fiind de 2% din suma amintită. Proiectul ar urma să fie aplicat în 21 de luni, respectiv până în iunie 2015. Prin implementarea proiectului, în reşedinţa de judeţ vor fi reabilitate 10 artere de circulaţie, cea mai importantă fiind Bulevardul „George Enescu”, care va fi modernizat, prin amenajarea unei benzi suplimentare destinată exclusiv staţionărilor, celelalte 4 fiind disponibile doar pentru traficul auto. Finalizate vor fi modernizările de pe DE 85, executate în prima etapă a proiectului POR din anii trecuţi, în lucru intrând străzile „Traian Vuia”, „Cernăuţi” şi „Grigore Alexandru Ghica”, toate înspre Siret. În acest fel, reparaţii capitale, la părţile de infrastructură şi suprastructură, vor fi făcute la podul rutier de peste râul Suceava şi pasarela CFR, ambele din cartierul Iţcani. Intervenţii vor avea loc, de asemenea, pe străzile „Universităţii”, precum şi la două poduri de pe străzile „Cuza Vodă” şi „Plevnei”, din cartierul Burdujeni. „Este un proiect important pentru suceveni şi sper să-l pornim cât mai repede, astfel încât să ne încadrăm în perioada de implementare”, a declarat primarul Sucevei adăugând că procedurile de achiziţie publică vor fi demarate imediat. Lungu a ţinut să arate că, pe ultima sută, în colaborare cu Consiliul Judeţean, este în curs de promovare un nou proiect, în continuarea celui de modernizare a zonei centrale, proiect care va include şi arealul Palatului Administrativ.        

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor a declarat că suma de 8 milioane de euro atrasă de municipalitatea suceveană însemnă mult, în condiţiile în care „nevoia de finanţare este foarte mare”. În plus, banii în cauză vor contribui şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare. „Este un proiect ambiţios care rezolvă şi câteva elemente sensibile din ceea ce înseamnă traficul din Suceava, inclusiv cele de legate de podul şi pasarela de la Iţcani. Acest proiect întregeşte un profil de municipiu, alături de reabilitarea zonei centrale, din faţa Palatului Administrativ, care va fi o zonă pietonală şi care se va transforma într-o piaţetă publică în care sucevenii să se simtă bine”, a evidenţiat  şeful executivului judeţean, Cătălin Nechifor,  menţionând că, în valoare urmează să fie pusă şi Casa Culturii din centrul Sucevei.