13 noiembrie 2013

Doar 28 din 100 de asociaţii de proprietari ar trebui să primească agent termic pentru încălzirea locuinţelor 
·        Populaţia plăteşte, pe medie, abia facturile lunii februarie,  „de aceea, nu cred că un operator privat va accepta o asemenea situaţie”, a avertizat administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu.
·        Nu vrem să mai ţinem pe nimeni cu forţa la sistemul centralizat de termoficare, însă cei care rămân trebuie să plătească”, a pus în vedere edilul şef Ion Lungu.

„Devine din ce în ce mai fierbinte problema achitării consumurilor”, a tras un semnal de alarmă administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu,  ieri, în cadrul întâlnirii lunare cu preşedinţii şi administratorii de asociaţii de proprietari din municipiul Suceava.  Dumitrescu face această intervenţie după ce, în urma analizelor, s-a constatat că doar 28 din cele 110 asociaţii de proprietari sunt cu plata la zi.  „Dacă am aplica legislaţiei şi contractelor în vigoare, doar acestea ar trebui să beneficieze de energie termică. Pe medie, populaţia plăteşte doar facturile de la începutul lunii februarie, deci mai sunt de plătit două luni şi jumătate din iarna trecută. Este un decalaj foarte greu de suportat, acesta fiind, de altfel, una dintre cauza căreia Termica a ajuns cum a ajuns. De aceea, nu cred că un operator privat va accepta o asemenea situaţie”, a avertizat Dumitrescu.  Luna trecută, de la populaţie s-a încasat circa 1,3 milioane de lei, în condiţiile în care numai factura pentru gazele naturale consumate s-a ridicat la 2 milioane de lei, la care se adaugă încă 700.000 de lei, contravaloarea energiei electrice şi apei folosite în producerea agentului termic. „Cineva trebuie să pună diferenţa, şi nu ştim cine”, a subliniat administratorul special al Termica. Acesta informează că, în prezent, 54 de scări de bloc nu beneficiază de agent termic pentru încălzire, acestea având de onorat facturi încă din anii 2008, 2009 sau 2010. Administratorul special a făcut apel la şefii de asociaţii de proprietari să lămurească pe consumatorii casnici ca, în baza unei eşalonări stricte să-şi mai reducă din datorii. Ovidiu Dumitrescu a remarcat, ca aspect pozitiv, că în ultima lună, de la populaţie s-a încasat aproape de două ori mai mult decât factura lunii anterioare, menţionând că, chiar şi aşa restanţele rămân foarte mari. La rându-i, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a evidenţiat că, după intrarea în sistem a noii centrale termice în cogenerare a Bionergy, rămâne o problemă de fond, „cea a plăţii acestui serviciu”. „A venit momentul adevărului. Nu vrem să mai ţinem pe nimeni cu forţa la sistemul centralizat de termoficare, însă cei care rămân trebuie să plătească”, a  accentuat edilul şef Ion Lungu.