06 noiembrie 2013

Taxa de salubritate, majorată cu 66%
·        Sucevenii ar urma să plătească 5 lei pe lună şi membru de familie, faţă de 3 lei, la această dată.
·        Dacă taxa rămâne aceeaşi, se va face curăţenie doar în funcţie de câţi bani se adună, atrage atenţia primarul Lungu.
·        Municipalitatea are de încasat de la populaţie restanţe de circa 2,5 milioane de lei, datoriile către Rosal fiind de acelaşi ordin de mărime.
Autorităţile locale sucevene ar putea majora taxa de salubritate cu circa 66%, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Edilul şef spune că această măsură ar putea luată pe fondul cerinţelor tot mai mari pentru curăţenia stradală, ridicarea şi transportul deşeurilor menajere, cât şi în vederea asigurării serviciilor de iarnă. Lungu susţine că, după ce, la începutul anului, a fost diminuată de la 4 lei la 3 lei de persoană şi lună, municipiul Suceava are cea mai mică taxă de salubritate din ţară.  Astfel, obligaţia localnicilor la acest capitol este la jumătatea celei din Fălticeni şi Cîmpulung Moldovenesc, spre exemplu, şi de  3 ori mai mică decât în Constanţa. În caz contrar -  accentuează primarul  reşedinţei de judeţ -, se va face curăţenie în funcţie de câţi bani se adună de la populaţie. „Eu cred că, la Primăria municipiului Suceava ar trebui crescută taxa de salubritatea. Iarna trecută s-a făcut un artificiu,  aceasta scăzând la 3 lei de persoană, cea mai mică din ţară. Din punctul meu de vedere, cred că aceasta ar trebui majorată până la 5 lei de persoană, pentru că nu sunt bani pentru curăţenie. Toată lumea vrea să fie curat, doreşte ca oraşul să fie deszăpezit, însă, în caz contrar nu vom avea resurse financiare să plătim firma de salubritate”, a arătat primul gospodar al Sucevei, reliefând că, în 2014, restul taxelor şi impozitelor locale îşi vor păstra nivelul celor de anul acesta. În prezent, municipalitatea are de încasat de la populaţie, în contul taxei pe salubritate,  restanţe de circa 2,5 milioane de lei, datoriile administraţiei locale către firma de salubritate Rosal fiind de acelaşi ordin de mărime. Lungu recunoaşte că această sarcină va fi pusă, din păcate, tot în spatele bunilor-platnici, întrucât „cei care nu plătesc 3 lei, nu vor plăti nici dacă taxa se va face 1 leu”.      „Însă, am trimis portărei, şi facem eforturi să îi determinăm pe toţi să plătească”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. 
·        În ianuarie 2013, pe fondul majorării cu 16% a dărilor, Consiliul Local a hotărât să diminueze taxa de salubritate cu 25%.
Reamintim că, la finele lunii ianuarie 2013, consilierii locali suceveni au aprobat diminuarea taxei de ecologizare de la 4 lei pe lună şi persoană, la 3 de persoană pe lună, respectiv cu 25%. Iniţiativa legislativă s-a aflat pentru a doua oară pe ordinea de zi a deliberativului, măsura având - potrivit primarului Ion Lungu - darul de a compensa  creşterea cu 16% a nivelului impozitelor şi taxelor locale. Edilul şef menţiona, la acea dată, că prin scăderea taxei de salubritate, încasările din această sursă ar scădea cu 1 milion de lei pe an, adică tot atât cât s-ar aduna la buget prin actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu 16%.

Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubritate, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr.302/2009, în municipiul Suceava sunt în desfăşurare două activităţi specifice. Prima este cea care se referă la delegarea prin concesionare a serviciului public de salubritate şi care are, la rându-i, două componente: salubritatea stradală, atribuită către Rosal Grup SRL Bucureşti, potrivit contractului nr. 40.209 din 30 noiembrie 2004, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 279/2004 şi salubritatea menajeră, serviciu concesionat tot către Rosal Grup Bucureşti, conform contractului cu nr. 15.790 din 18 aprilie 2007, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 291/2006. Cea de a doua activitate privind salubritatea vizează asocierea municipiului Suceava cu Consiliul Judeţean Suceava şi cu alte consilii locale din judeţ, în scopul implementării proiectului „Managementul integrat al deşeurilor. Este vorba despre amenajarea unui depozit ecologic şi a infrastructurii aferente”,  proiect finanţat din Fondul de coeziune, şi care este în curs de materializare în comuna Moara, judeţul Suceava.