14 noiembrie 2013

În disputa privind achiziţionarea certificatelor verzi,
Directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, se pune la dispoziţia organelor de cercetare penală 
·        Dacă consideraţi că am greşit, să sesizaţi organele care se ocupă de treaba aceasta”, a spus Dumitrescu prefectului Sinescu şi primarului Lungu.  
·        Administratorul special de la Termica a răspuns primarului Ion Lungu care a precizat că suma respectivă ar fi acoperit salariilor disponibilizaţilor, iar acum nu s-ar mai fi înregistrat nemulţumiri legate de întârzierea plăţilor.
Administratorul special al societăţii comerciale Termica, Ovidiu Dumitrescu, a declarat, în şedinţa Comisiei de dialog social, ţinută la sediul Instituţiei Prefectului, că este dispus să se pună la dispoziţia organelor abilitate, dacă acestea vor fi sesizate de către autorităţile locale sau judeţene.  Dumitrescu a făcut această afirmaţie, în prezenţa prefectului judeţului Suceava Florin Sinescu şi primarului Sucevei, Ion Lungu,  pe fondul discuţiilor privind asigurarea compensaţiilor salariale pentru concediaţii colectiv, acestuia reproşându-i-se că banii pe care Primăria i-a virat Termica, pentru onorarea respectivelor obligaţii, ar fi orientaţi înspre achiziţionarea de certificate pentru emisiile de dioxid de carbon. În cadrul discuţiilor purtate pe această temă, edilul şef Ion Lungu a precizat că a aflat despre achiziţionarea certificatelor CO2 din presă, susţinând că suma respectivă ar fi acoperit plata salariilor compensatorii a celor circa 250 de disponibilizaţi, iar acum nu s-ar mai fi înregistrat nemulţumiri legate de întârziere. „Din punctul meu de vedere, nu era oportună cumpărarea acelor certificate de CO2. Personal, nici nu am fost consultat, însă acum este istorie”, a şeful administraţiei locale din reşedinţa de judeţ. Ovidiu Dumitrescu a ţinut să reliefeze că nimeni nu s-a întrebat în ce condiţii au înstrăinat predecesorii săi de la conducerea Termica certificatele cu pricina, opinând că, în prezent, se caută „vinovatul de serviciu”. „Dacă consideraţi că am greşit, să sesizaţi organele care se ocupă de treaba aceasta, să nu-mi mai scoată ochii toată lumea. A fost o hotărâre a Consiliului de Administraţie şi AGA, însă nimeni nu se întreabă de ce s-au vândut certificatele ilegal şi la ce preţ. Acum, ultimul care stinge lumina, acela răspunde”, a răspuns Dumitrescu, evidenţiind că, dacă nu s-ar fi cumpărat acele certificate, la actualele datorii ale Termica în insolvenţă s-ar fi adăugat şi altele de milioane de lei 130 de milioane de lei către bugetul consolidat al statului.  
·        Firma de termoficare a dat 5,4 milioane de lei pentru a cumpăra alte certificate, în locul celor pe care le-a înstrăinat în primăvara lui 2012.
În luna iunie directorul generala Ovidiu Dumitrescu declara că, în primăvara lui 2012, întrucât se afla în mare nevoie, Termica a vândut certificatele de emisie de gaze cu efecte seră, aferente perioadei cu pricina, iar cu banii încasaţi a plătit cărbunele consumat în sezonul rece 2011-2012. Conform legislaţiei specifice, la încheierea anului 2012, până pe 30 aprilie 2013, societăţii comerciale Termica îi revenise obligaţia de a preda 306.000 de certificate CO2, certificate aferente funcţionării poluatoare din anul anterior. Respectivele certificate sunt urmărite într-un registru european de evidenţă, legislaţia românească fiind o transpunere a celei din Uniunea Europeană, neîndeplinirea obligaţiilor fiind drastic sancţionată. Sancţiunile pot merge de la ridicarea autorizaţiei de emisie CO2, a celei pe linie de mediu, cât şi autorizaţiei de funcţionare a societăţii. Aceasta ar fi însemnat ca, de la 1 mai 2013, centrala pe hidrocarburi CT2 să fi fost închisă, apa să nu mai ajungă în apartamentele sucevenilor, lucrătorii firmei să nu-şi mai fi luat salariile, iar concediaţii colectiv să nu mai fi avut parte de plăţile compensatorii. Important de remarcat este că, pentru fiecare certificat nepredat se percepe o amendă de 100 de euro, ceea ce ar fi presupus ca societatea de termoficare să fie obligată la penalităţi totale de 30,6 de milioane de euro, circa 136 de milioane de lei, bani care ar fi ajuns la Administraţia Fondului pentru Mediu. În aceste circumstanţe, bugetul consolidat al statului ar fi devenit primul şi cel mai mare creditor al Termica, întrucât scadenţa certificatelor CO2 a intervenit la 1 mai, iar insolvenţa generală a fost declarată pe 18 iunie.  Aşa se face că firma de termoficare la care unic acţionar este municipiul Suceava s-a văzut nevoită să dea 5,4 milioane de lei pentru a cumpăra alte certificate, în locul celor pe care le-a înstrăinat în primăvara lui 2012. Conducerea unităţii susţine că aşa zisa afacere a fost una profitabilă, vânzarea făcându-se cu mai puţin de 9 milioane de lei, iar recuperarea lor costând doar 5,4 milioane de lei.