06 noiembrie 2013

Municipiul Suceava, sistem de iluminat public cu led-uri
·        Anual, cheltuim circa 300.000 de euro, numai cu reparaţiile actualelor corpuri de iluminat, unele antice şi care consumă foarte mult”, arată primarul Lungu.
·        Valoarea proiectului se ridică la 4,58 de milioane de euro, din care 3,88 de milioane euro va suporta partea elveţiană, diferenţa de 688.000 de euro fiind contribuţia municipalităţii sucevene.
Primăria municipiul Suceava lucrează la reactualizarea proiectului „Management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava”, parte a Programului de cooperare elveţiano-român „Swiss-Romanian cooperation programe”. Aceasta după ce Biroul „Contribuţii elveţiene” şi Secretariatul de stat pentru afaceri elveţiene au analizat schiţa de proiect înaintată de către autorităţile municipale sucevene şi au cerut, în conformitate cu principiile europene privind reducerea emisiilor de bioxid de carbon, înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat din reşedinţa de judeţ, şi nu doar a celor de pe 10 artere, aşa cum prevedea documentaţia iniţială. „S-a făcut un inventar şi s-a constatat că, pe raza municipiului Suceava, sunt 4.236 de corpuri de iluminat, care ar trebui înlocuite. Proiectul este tentant, în continuare, pentru că noi, oricum, anual, cheltuim circa 300.000 de euro numai cu reparaţiile acestor corpuri de iluminat, unele antice şi care consumă foarte mult”, arată Lungu. Edilul şef spune că, potrivit modificărilor solicitate de organismele amintite, în Suceava vor fi montate corpuri de iluminat cu led-uri, eficienţa sistemului de iluminat public urmând a creşte; costurile cu întreţinerea şi repararea scăzând; consumul de energie electrică diminuând-se, iar emisiile de bioxid de carbon reducându-se cu circa 30%, până în 2020. În plus, noile echipamente au aspect estetic deosebit, iar graţie caracteristicilor lumino-tehnice speciale, urmează a creşte inclusiv siguranţa traficului auto şi a celui pietonal. Valoarea proiectului se ridică 4,58 de milioane de euro, din care 3,88 de milioane euro va suporta partea elveţiană, diferenţa de 15%, respectiv de 688.000 de euro, fiind contribuţia municipalităţii sucevene. Potrivit edilului şef, participarea financiară a Primărie ar urma să fie amortizată în 2 ani, doar prin suprimarea contravalorii cheltuielilor de reparaţii, de 300.000 de euro anual. „Elveţienii nu vor să înlocuim stâlpi şi cabluri, ci vor să aibă o eficienţă concretă la nivelul întregului sistem de iluminat public din municipiul Suceava”, a evidenţiat primarul Sucevei, Ion Lungu.                        
Reamintim că, în intervalul 18 iunie 2010-28 februarie 2012, Primăria municipiului Suceava a implementat proiectul „Modernizarea iluminatului public pe artera principală a municipiului Suceava”. Proiectul a fost finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1-Srijnirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli de urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, Subdomeniul „Poli de dezvoltare urbană”. Valoarea proiectului s-a ridicat la 12,23 de milioane de lei, sumă din care 9,14 milioane de lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă. Conform strategiei municipale de dezvoltare a serviciilor publice, iluminatul stradal-rutier şi iluminatul stradal-pietonal cuprinde 2.449 de stâlpi de metal şi 2.151 de stâlpi de beton, cu un total de 4.650 de corpuri de iluminat. Iluminatul public este asigurat prin folosirea de linii electrice subterane de joasă tensiune, în lungime de 192,4 km şi linii aeriene de joasă tensiune, lungi de 57,34 km. Funcţionarea iluminatului public din municipiul Suceava este asigurată în baza contractului de furnizare a energiei electrice semnat cu E.on Moldova S.A.