08 noiembrie 2013

După construirea noii centrale de înaltă eficienţă,
Adrem Invest vrea şi transportul şi distribuire agentului termic în sistem centralizat 
·        Dacă acest lucru nu se întâmplă, o să fie nevoie ca Primăria să intervină, tot timpul, într-un conflict între producător şi distribuitor”, precizează primarul Lungu.
·        Termica, prin administratorii judiciari ai firmei în insolvenţă, a avertizat că, de pe 9 noiembrie, din cauza pierderilor mari, renunţă la serviciul cu pricina.
Compania Adrem Invest Bucureşti, prin subsidiara Bionergy Suceava, este interesată să preia sistemul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic în sistem centralizat din municipiul Suceava. Aceasta după ce, noua centrală termică de cogenerare a înaltă eficienţă construită de investitorul bucureştean în Lunca Sucevei, în preajma vechii Centrale Electrice de Termoficare, a început să livreze în reţea agent termic produs pe gaze naturale în primele 3 capacităţi. Primarul reşedinţei de judeţ, Ion Lungu, spune că de eventuala luare în concesionare s-au arătat interesate şi alte mari firme, însă o adresă fermă din punct de vedere s-a înregistrat doar din partea Adrem Invest.  „Sigur au venit şi alte firme mari şi s-au interesat de transport şi distribuţie, însă nu dau nume, pentru că nu avem o adresă oficială din partea lor. Dar, singura care are o adresă, cu subiect şi predicat, în care spune că doreşte să realizeze această activitate de transport şi distribuţie, este Adrem Invest. În măsura în care nu se întâmplă acest lucru, iar încasările de la populaţie merg destul de greu, o să fie nevoi ca Primăria să intervină, tot timpul, într-un conflict între producător şi distribuitor”, precizează Lungu.  Şeful executivului local este de părere că, în condiţiile în care Primăria nu are capacitatea administrativă de prelua serviciul în cauză, iar ANRSC a pus în vedere că, în actualele condiţii, o nouă societate nu mai pate fi înfiinţată, singura soluţie este organizarea unei licitaţii de delegare prin concesionare. Aceasta cu atât mai mult cu cât, societatea comercială Termica, prin administratorii judiciari ai firmei în insolvenţă, a avertizat că, de pe 9 noiembrie, din cauza pierderilor mari, renunţă la serviciul cu pricina. De altfel, ANRSC a suspendat Termica, încă din inie, licenţa de transport, distribuire şi furnizarea a agentului termic în sistemul centralizat din municipiul Suceava.                 
„Nu sunt avocatul Adrem Invest, respectiv Bionergy, însă, într-o logică, vel mai bine să fie ca producătorul să fie şi distribuitorul, pentru că, dacă nu se întâmplă acest lucru, vor fi mereu motive de neînţelegere. Astfel, Bionergy livrează energia termică, la gardul centralei, către cel care face transportul şi distribuţia, iar acesta  trebuie să o vândă la populaţie, iar banii încasaţi să îi dea la producător”, a explicat şeful administraţiei municipale sucevene, Ion Lungu, menţionând că „lucrurile sunt gestionate mai uşor acolo unde există o singură entitate” şi că decizia va aparţine consilierilor locali. Societatea comercială Termica Suceava are în concesiune, din anul 2000, prin preluarea de la Sucursala Electrocentrale Suceava reţeaua de termoficare a municipiului Suceava, inclusiv instalaţiile aflate în exploatare în sistemul de transport şi distribuire a agentului termic. Acesta din urmă sistem are în componenţă 49 de puncte termice; 52 km de reţele primare şi 409 km de reţele secundare. În prezent, beneficiari ai serviciilor publice de utilităţi comunitare prestate/furnizate de societatea comercială Termica sunt peste 25.500 de apartamente; 155  de case particulare; 530 de agenţi economici şi 38 de instituţii publice şi unităţi bugetare. Pe 11 mai 2011, Primăria municipiului Suceava a semnat cu Adrem Invest Bucureşti  contractul de concesionare a unor active din incinta CET Suceava, în vederea realizării şi operării, prin atragerea capitalului privat, a unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă, dimensionată pentru necesarul de energie  termică a municipiului.