18 noiembrie 2013

După ce pierdut producţia, 
Termica scumpeşte transportul energiei termice cu aproape 60% 
·        Noul tarif  de 168 de lei pe gigacalorie se va adăuga la cel de producţie de 116 pe gigacalorie cu care Bioenergy livrează agentul termic la gardul centralei.
·        Acum populaţia plăteşte doar 185 de lei pe gigacalorie,  diferenţa faţă de costul total al producţiei şi transportului fiind acoperită din bugetul local.  
·         Dacă Primăria îşi va retrage subvenţia amintită, consumatorii casnici ar trebui să achite efectiv 284 de lei pe gicacalorie, respectiv cu circa 100 de lei mai mult decât în prezent.    
Societatea comercială Termica Suceava intenţionează să crească tariful pentru serviciul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic,  anunţat administratorul special al firmei de termoficare, în insolvenţă, Ovidiu Dumitrescu. După darea în folosinţă a capacităţilor pe gaze naturale a centralei Bioenergy, Termica a rămas doar cu acest serviciu, Dumitrescu arătând că noul tarif este propus înspre avizare Autorităţii pentru Reglementarea Serviciilor Comunale(ANRSC). Creşterea ar urma să fie de circa 59%, adică de la 99 de lei pe gigacalorie la 168 de lei pe gigacalorie, unul dintre elementele care contribuie la acest salt fiind pierderile înregistrate pe conductele de la „gardul” Bioenergy, punct în care are loc decontarea agentului termic preluat din centrala nouă, şi până la CT2, de unde energia termică intră pe magistralele de transport. „Termica poate desfăşura, în continuare, activitatea de transport şi distribuţie. Am fundamentat un nou tarif care să acopere toate pierderile din activitatea în cauză, acesta fiind de 168 de lei pe gigacalorie, faţă de tariful în vigoare de 99 de lei pe gigacalorie. În acest din urmă tarif nu era introdusă energia electrică pentru pomparea în magistrală, anterior fiind inclusă în altă structură. De asemenea, la ora actuală nu sunt prinse nişte pierderi care intervin suplimentar între punctul de intrare a energiei termice, unde o decontăm cu Bioenergy, şi toată reţeaua din incinta CET, şi până la CT2 şi CT4, care înseamnă nişte kilometri de conducte, pe care există pierderi de energie”, a reliefat Dumitrescu, menţionând că în Botoşani, tariful practicat în domeniu este tot de 168 de lei pe gigacalorie, iar Bacău, de peste 150 de lei pe gigacalorie. Administratorul special al Termica spune că în condiţiile în care va fi obţinut avizul ANRSC, Consiliul Local va trebui să aprobe această majorare într-un termen rezonabil de 30 de zile, şi nu „de 3-4 luni”.

Dumitrescu spune că noul tarif nu va însemna eliminarea celor 200.000  de lei - 300.000 de lei cu titlul de pierderi pe reţelele de transport şi distribuţie pe care Primăria municipiului Suceava va fi obligată să le plătească de la bugetul local, „întrucât pierderile normate sunt de 23%, faţă de pierderile reale, de 40%”. Bioenergy livrează agentul termic la „gardul centralei” cu 116 lei pe gigacalorie, iar populaţia plăteşte doar 185 de lei pe gigacalorie, întrucât diferenţa faţă de costul total al producţiei şi transportului este acoperită din bugetul local.  În condiţiile în care Termica va obţine avizul ANSRC, Consiliul Local va aproba noul tarif, iar Primăria îşi va retrage subvenţia amintită consumatorii casnici ar trebui să achite efectiv 284 de lei pe gicacalorie, respectiv cu circa 100 de lei mai mult decât în prezent. De precizat este că, săptămâna trecută, aleşii locali au votat încetarea, începând cu data de 31 martie 2014, a contractului de concesionare a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a  energiei termice  nr. 33.689 din 14 decembrie 1999, încheiat între municipiul Suceava şi societatea comercială Termica. La fel, de deliberativul local, a aprobat  delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de transport, distribuire şi furnizarea a energiei termice produse în sistem centralizat în reşedinţa de judeţ. Demersurile survin unor adrese a firmelor care derulează procedura de insolvenţă de la Termica, acestea din urmă anunţând Primăria municipiului Suceava că, în condiţiile în care concesionarul continuă să înregistreze pierderi,  „creditorii majoritari înscrişi în tabelul preliminar al creanţelor nu sunt de acord cu continuarea activităţii”.