01 martie 2012


Avertizări pentru patronii care nu şi-au protejat angajaţii împotriva gerului
·        Inspectorii de muncă suceveni au descins la 35 de agenţi economici cu activitate de spălătorie auto, vulcanizare, service auto, prelucrare a lemnului, comerţ în pieţe şi târguri
Mai mulţi angajatori suceveni au fost sancţionaţi de către inspectorii de muncă, în urma controalelor făcute în perioada cu temperaturi negative extreme.
Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Radu Ionuţ Creţuleac, informează că timp de 11 zile, lucrătorii din subordine s-au înscris în campania naţională care avut ca obiectiv verificarea condiţiilor de muncă şi a modului de respectare a prevederilor legale privind sănătatea şi securitatea în muncă în anotimpul rece. Inspectorii de muncă suceveni au descins la 35 de agenţi economici cu activitate de spălătorie auto, vulcanizare, service auto, prelucrare a lemnului, comerţ în pieţe şi târguri, toate acestea având la muncă 1708 salariaţi.
Inspectorul şef Creţuleac informează că verificările au avut ca rezultat depistarea 33 de neconformităţi, cea mai gravă fiind neacordarea echipamentului individual de protecţie împotriva gerului, pentru lucrătorii care îşi desfăşurau activitatea în condiţii improprii.
Inspectorii de muncă au constatat, de asemenea, că lipseau instrucţiunile proprii pentru lucrul în aer liber şi îndepărtarea zăpezii, a truselor de acordare a primului ajutor, precum şi neverificarea periodică a sării de sănătate a angajaţilor.
Totodată, s-au mai depistat abateri legate de inexistenţa soluţiilor şi măsurilor organizatorice în cazul căderilor masive de zăpadă, neîntocmirea planului de prevenire şi protecţie, dar şi a listei cu echipamentul individual de protecţie. Inspectorul şef Ionuţ Radu Creţuleac a declarat că, în consecinţă, s-a dispus  38 de măsuri de remediere a neconformităţilor, angajatorilor controlaţi aplicându-li-se 33 de avertismente.