Reîntoarcere la grădina ţărănească
de legume de pe vremea bunicilor şi străbunicilor
·
În această primăvară, Banca de Gene Suceava susţine
gratuit peste 2000 de agricultori, la aceştia ajungând mai mult de 7000 de
probe de varietăţi de seminţe ţărăneşti autohtone.
·
Iniţiativa a fost luată după ce s-a constat că formele
tradiţionale, „cu calităţi deosebite de gust, parfum şi savoare”, riscă să dispară în
totalitate din cultură.
Pe 10 martie, Banca de Gene Suceava a încheiat campania pe 2012
de preluare, de la agricultorii interesaţi, a cererilor pentru acordare
gratuită de seminţe tradiţionale. Este vorba numai despre varietăţile autohtone
ţărăneşti, directorul executiv al instituţiei, dr. biolog Silvia Străjeru,
precizând că, anul acesta, beneficiarii sunt peste 2.000 de agricultori, la
care ajung mai mult de 7000 de probe din seminţele care se cultivau pe vremea
bunicilor şi străbunicilor noştri. În topul solicitărilor se fală seminţele de
legume, cu preponderenţă de tomate,
urmate de cele pentru castraveţi, ardei, gogoşari, vinete, salată, pătrunjel,
ţelină şi altele, toate folosite, de regulă, în alimentaţia curentă. Un loc aparte îl ocupă fasolea, Banca de Gene
având o colecţie de peste 2500 de probe din diverse varietăţi: pitică,
urcătoare, pentru păstrare sau de sămânţă etc. De asemenea, fermierii
interesaţi pot să-şi procure pentru grădina proprie seminţe tradiţionale de
mazăre, linte, fasoliţă, floarea soarelui şi porumb, mai puţin fiind cerute
seminţele pentru cereale păioase. Specialităţile sunt roşia „inimă de bou”, roşia trandafirie, castraveţii
cornişon, fasolea grasă, bobul de Lisaura, varza de toamnă, leuşteanul,
porumbul cincantin pentru mămăligă şi usturoiul de Copălău. Silvia
Străjeru informează că, anul acesta, numărul solicitărilor a fost foarte mare,
din care cauză s-au impus măsuri organizatorice mai deosebite. „Într-un fel, am fost depăşiţi de
situaţie, pentru că Banca de Gene nu este o instituţie specializată în
producere şi distribuire de sămânţă. Nu am putut face faţă tuturor cererilor,
deoarece avem cantităţi mici de sămânţă, iar oamenii nu înţeleg întotdeauna
corect mesajul nostru”, arată
Străjeru, arătând că informaţii despre cultivarea seminţelor pot fi obţinute de
pe site-ul instituţiei, specialiştii acesteia răspunzând şi la întrebările
adresate pe cale electronică. Silvia Străjeru face cunoscut că, în baza
formularelor completate pe pagina de web sau la sediul instituţiei, plicurile
cu seminţele solicitate, de la 5 până la 25 de bucăţi, sunt trimise direct la
domiciliul solicitanţilor. La împachetarea acestora lucrează, chiar şi după ora
16.00, odată cu încheierea programului normal de lucru, cot la cot cu
conducerea Băncii de Gene, fiecare dintre cei 18 angajaţi, inclusiv
cercetătorii. Neexistând nici muncitori la munca pământului, seminţele
tradiţionale sunt multiplicate pe o suprafaţă mică, de numai 1 hectar.
·
Avantajul utilizării seminţelor „robuste” este acela că
substanţele chimice nu trebuie folosite în cantităţi mari, fapt care duce la
obţinerea de produse sănătoase
Iniţiativa a fost luată
după ce s-a constatat că locuitorii satelor nu mai cultivă formele
tradiţionale, acestea riscând să dispară din cultură. Aşa se face că, de o
bucată de vreme, produsele obţinute din aceste varietăţi de seminţe, diferite
de cele rezultate din hibrizi moderni, aproape că nu se mai regăsesc în pieţe. „Văzând
că oamenii nu mai cultivă aceste plante şi nu mai au de unde să-şi procure seminţe
ca să revină la culturile dinainte, ne-am gândit ca, din colecţiile noastre, să
oferim cantităţi limitate din varietăţile autohtone şi sămânţa ţărănească,
acelea care nu au fost produse într-o instituţie de ameliorare. Este vorba
despre varietăţi de către generaţii de agricultori, care în fiecare an, şi-au
oprit, din sămânţa proprie, o anumită cantitate pe care au folosit-o în anul următor de cultură”, arată
Străjeru.
Acestea sunt considerate creaţii
ale agricultorilor, deoarece, în afară de selecţia naturală, a acţionat şi selecţia
naturală, empirică, prin identificarea
şi promovarea celor mai valoroase, sănătoase şi rezistente plante. Astfel, după
o îndelungată îndeletnicire de acest gen, în final obţinute au fost varietăţi
foarte bine adaptate la mediu, cu calităţi organoleptice deosebite, de gust,
parfum şi savoare. În contrapartidă, producţia obţinută nu este la fel de
ridicată ca în cazul folosirii formelor moderne ale seminţelor, acestea din
urmă fiind cunoscute tocmai prin cantităţile mari recoltate şi mai puţin prin
calitatea produselor. „Valoarea seminţelor tradiţionale - ceea ce ne face pe
noi să dorim să le reintroducem - este asigurarea stabilităţii în producţie. În
cadrul unei populaţii de indivizi, indiferent din ce specie, constelaţia
genetică este diferită, între fiecare dintre aceştia existând o mare
variabilitate. Unii indivizi au însuşiri, gene de rezistă la factori de extremi
de mediu, precum la îngheţ şi secetă, sau la factorii de stres biotic,
respectiv la boli şi dăunători, ceea ce este foarte important. Astfel, dacă în
condiţiile unui an extrem, cu un atac agresiv de dăunători, într-un lan cu o
varietate modernă producţia este compromisă în proporţie de sută la sută, în
celălalt tip de cultură, cu varietate tradiţională, obţinem, totuşi, ceva
producţie”, relevă dr. biolog Străjeru, accentuând că tocmai acesta este
motivul pentru care ţăranii au păstrat în cultură respectivele forme, chiar
dacă demersul lor nu s-a întemeiat pe raţiuni ştiinţifice. Silvia Străjeru
relevă că unul dintre avantajele utilizării acestor „seminţe” robuste este
acela că nu trebuie folosite substanţe chimice în cantităţi mari, spre
deosebire de seminţele moderne, la care neaplicarea la timpul oportun şi în
dozele prescrise a tratamentelor prescrise poate duce la compromiterea
culturii. Aceasta şi în condiţiile în care micii agricultori nu au bani pentru
procurarea seminţelor certificate, îngrăşămintelor chimice şi
insecto-fungicidelor.
·
Beneficiari au datoria morală de a adopta varietăţile în
cauză, de a le cultiva mai mulţi ani la rând şi a le păstra în cultură
Următoarea campanie de
furnizare de seminţe tradiţionale va începe, în luna august, prin completarea
formularelor de pe pagina de web a instituţiei, şi se adresează cultivatorilor
de culturi de toamnă, precum cele de păioase sau rapiţă. Pentru speciile din
campania agricolă din primăvară lui 2013, înscrierile debutează în noiembrie
2012. Agricultorilor care beneficiază de material genetic de la Banca de Gene
Suceava le revine, însă, şi o îndatorire morală, aceea de a adopta varietăţile
în cauză, de a le cultiva mai mulţi ani la rând şi a le păstra în cultură. „Oamenii şi-au dat seama că au renunţat la
ceva bun şi că ar trebui, nu la scară industrială -, ci măcar în familie, în
grădina din jurul casei, să cultive aceste varietăţi. Avem şi o datorie morală
faţă de cei dinaintea noastră, dar, mai mult, una pentru cei care vor veni, deoarece,
altfel, nu le vom lăsa nimic moştenire”, reliefează Străjeru, adăugând că,
făcând lucrul acesta Banca de Gene se asigură că, lucrătorii instituţiei, în
misiunile de peste ani, vor avea ce să
mai colecteze din teritoriu. Nu în cele din urmă, important este ca, la
îndemâna amelioratorilor să ajungă un material semincer adaptat la mediu, în
condiţiile în care, într-un viitor cât mai apropiat, se speră ca activitatea
acestora să se bucure de atenţia pe care o merită. Directorul Băncii de Gene, dr. biolog Silvia
Străjeru, face apel la beneficiari, cât şi la ceilalţi agricultori, să contribuie
la îmbogăţirea colecţiilor instituţiei sucevene cu seminţe vechi, tradiţionale,
indiferent de specie, pe care le au de la părinţii sau bunicii lor. Ultimul contribuabil important a fost un vasluian,
care a venit la Bancă cu 25 de probe adunate din satul în care locuieşte, „un
pasionat care a înţeles rolul activităţii instituţiei, aflată în slujba
comunităţii”.