02 martie 2012


Pe 12 martie
Suceava semnează acordul pentru accesarea de fonduri elveţiene 
·        Primăria vrea să continue reabilitarea iluminatului public, să reabiliteze termic sediul executivului şi să introducă încălzire verde în Bazar 
Pe 12 martie, Suceava va semna, la Bucureşti, la Ministerul de Finanţe, acordul pentru accesarea unei finanţări din fonduri elveţiene. Pe lângă conducerea Primăriei sucevene, prezenţi vor fi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ambasadei Elveţiei la Bucureşti.
Suma pusă la bătaie de partea elveţiană este de 40 de milioane de franci elveţieni, finanţate urmând a fi de maxim 10 proiecte din 4 localităţi urbane beneficiare din România. Prioritar, municipalitatea urmăreşte să obţină 13,3 milioane de euro, sumă care ar urma să fie orientată înspre reabilitarea sistemului de iluminat public, în completarea lucrărilor deja finalizate prin Programul Operaţional Regional. Apoi, 1,6 milioane de lei, în cazul în care vor fi deblocate, ar putea să ia calea amenajării unui sistem de încălzire a Bazarului cu panouri solare şi pompe de căldură. Nu în cele din urmă, Primăria îşi încearcă şi o reabilitare termică a imobilului în care îşi desfăşoară activitatea, proiect prin care ar putea fi accesate 1,3 milioane de euro.  „Sper să se întâmple acest lucru. Aşa cum se petrece la români, am înţeles că şi în cadrul acestui program au fost depuse contestaţi, însă, pe final, acestea s-au clarificat, şi există posibilitatea obţinerii de finanţare”, declară edilul şef.  Primarul spune că după semnarea acordului de finanţare urmează întocmirea unui plan de acţiune dezvoltare durabilă, abia după care se va face selecţia finanţare a proiectelor. „Termenul de înaintare a planului este 1 august, însă foarte importantă este semnarea acordului de finanţare, care reprezintă naşterea colaborării pe fonduri elveţiene, după care o vom pune în colaborare, aşa cum spune ghidul solicitantului”, subliniază Ion Lungu. Suceava se numără printre primele oraşe din ţară care au depus proiecte în cadrul unui program european cu finanţare elveţiană pe Măsura 2 - „Mediu şi infrastructură”. Grantul elveţian este de 85% din totalul finanţării, co-participarea autorităţii locale fiind de 15%.  Programul amintit are mai multe componente, precum cele de reabilitare termică a clădirilor, termoficare, furnizare de energie, iluminat public, transport public şi planificare urbană.