16 martie 2012


Gheorghe Flutur: „Nu se poate să importăm 70% din mâncare”               
·        Şeful administraţiei judeţene spune că este nevoie de o nouă lege a zootehniei care să stimuleze investiţiile în acest important sector agricol sucevean
Târgul “Agro Expo Bucovina”, inaugurat ieri, pe platforma Shoping City Suceava  constituie un prilej de informare a fermierilor în ceea ce priveşte posibilităţile de investiţii în agricultură. Aşa a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care alături de organizatori, a tăiat panglica inaugurală a expoziţiei anuale de utilaje, echipamente şi dotări agricole, produse fitosanitare şi  produse agro-alimentare.  „A început să apară tot mai consistent această categorie, una a investitori în agricultură. La Suceava, se remarcă industria alimentară, procesarea produselor agricole, Asociaţia „Produs în Bucovina” şi alţi producătorii fiind prezenţi cu standuri bine reprezentate şi produse căutate”, a declarat Flutur.  Preşedintele Consiliului Judeţean recunoaşte, însă, că împreună cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură şi Camera Agricolă, în judeţul Suceava mai sunt multe de făcut. Aceasta în comparaţie cu alte judeţe, spre exemplu cu Bacău ori Maramureş, care s-au făcut  remarcate cu o bună promovare la expoziţia din 16-18 martie, ţinută în zona comercială din Lunca Sucevei. „Cred că şi judeţul nostru trebuie să devină mult mai ofensiv, mai agresiv, prin participarea la expoziţii la care să-şi prezinte marfa”,  subliniază Flutur. Gheorghe Flutur a punctat şi unele priorităţi judeţene, printre care expansiunea zootehniei, producerea şi valorificarea cartofului, îmbunătăţirea păşunilor şi fâneţelor, precum şi dezvoltarea legumiculturii. În ceea ce priveşte acest din urmă sector, fostul ministru sucevean al Agriculturii crede că un rol important îl va avea şi Asociaţia de dezvoltare intercomunitară „Zona metropolitană”, în sensul facilitării accesului agricultorilor din localităţile vecine în pieţele agro-alimentare din municipiul Suceava.                       
Şeful administraţiei judeţene spune că a invitat la Suceava pe noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, prilej cu care va fi abordată şi o nouă lege a zootehniei, act normativ care să stimuleze investiţiile în acest important sector al economiei naţionale. „Degeaba există furaje, dacă acestea nu pot fi transformate în bani, prin creşterea vacii şi oii de carne. Judeţul Suceava se pretează foarte bine la creşterea vacii de carne, de aceea  este nevoie de un program de reconversie”,  a explicat şeful executivului judeţean. Flutur a accentuat că judeţul Suceava, cu 170.000 de capete de bovine, este pe locul I în ţară la efectivele din această specie, cât şi la producţia de carne.  Acest număr de bovine nu este însă suficient pentru cele peste 300.000 de hectare de păşuni, cum acoperitoare nu este nici încărcătura de ovine, lucru remarcat mai ales în zona Dornelor. Gheorghe Flutur  a mai reliefat că în agricultura suceveană trebuie atraşi inclusiv investitori români, „care trebuie să facă ceva”, „Nu se poate să importăm 70% din mâncare. Am  văzut brânză de capră din Grecia şi Italia, dar cred că putem să avem fermele noastre de capre. De ceea, trebuie să încurajăm tinerii să-şi facă ferme de acest gen”, a încheiat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.