28 martie 2012


Birocraţia stufoasă întârzie noua etapă de extindere a reţelelor de apă şi a celor de canalizare 
·        Procedurile pentru desemnarea executantului durează peste 4 luni şi aceasta doar dacă nu apar contestatorii.  
·        „Sperăm să nu se înregistreze contestaţii, iar licitaţiile să nu fie blocate, aşa cum am mai păţit şi altă dată”, declară primarul Ion Lungu.
·        După materializarea programului, gradul de racordarea la respectivele utilităţi a locuitorilor municipiului Suceava va ajunge la 96%
Astăzi, are loc prima licitaţie de desemnare a executantului din etapa a doua a proiectului municipal de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi a celor de canalizare din Suceava, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu.
Este vorba despre reabilitarea sifonului invers de pe râul Suceava, cel de la conductele rupte de viituri, din sistemul de transport înspre staţia de epurare a apelor uzate, valoarea de pornire la licitaţie fiind de peste 7,9 de milioane de lei, plus TVA.  O altă licitaţie este programată pentru data de 2 aprilie, cu fonduri de peste 73,5 milioane de lei, plus TVA,             „Dacă în prima etapă, cea ISPA, s-a pus accent pe reabilitarea reţelelor de apă şi a celor de canalizare, de această dată discutăm, în mod deosebit, despre extindere, pe o lungime de peste totală 30 km, în cartierul Iţcani, care a fost tăiat de la finanţare pentru că, înainte de ajunge eu primar, nu a fost depusă, la timp, documentaţia necesară”, a declarat edilul şef, adăugând că, după materializarea programului, gradul de acoperire şi racordarea la respectivele utilităţi a cetăţenilor municipiului Suceava va ajunge la 96%.  Lungu a ţinut să precizeze că finanţarea Programului este aprobată de mai mult timp, însă este necesară parcurgerea mai multor etape birocratice, care întârzie aplicarea lui şi, implicit, demararea                     efectivă a lucrărilor. „Există o birocraţie pe care am mai semnalat-o şi cu alte prilejuri. Avem de a face cu fonduri europene care reclamă transparenţă, procedurile durând cel puţin 128 de zile, adică peste 4 luni, şi acesta numai dacă nu se depun contestaţii”,  explică ocupantul fotoliului din Areni.   Este vorba despre 14 zile de proceduri la ANRMAP, 52 de zile pentru depunerea de oferte, 23 de zile pentru evaluarea acestora, 11 zile de aşteptare pentru înaintarea eventualelor contestaţii şi încă 28 zile pentru semnarea contractului de execuţie. „Sperăm să nu se înregistreze contestaţii, iar licitaţiile să nu fie blocate, aşa cum am mai păţit şi altă dată. Un lucrările este însă cert: în acest an vom demara lucrările şi, în mod special, în cartierul Iţcani”, a declarat primarul Ion Lungu.     
Reamintim că, în municipiul Suceava, valoarea investiţiei se ridică la circa 25 de milioane de euro, iar potrivit studiului de fezabilitate, din fondurile de coeziune vor fi susţinute lucrări la 35 de puţuri de la staţia de captare a apei de la Berchişeşti, de pe râul Moldova şi la staţia de tratare a apei de la Mihoveni, pe râul Suceava. Vor avea loc, se asemenea, intervenţii de amenajare a unor staţii de pompare a apei uzate, precum şi de reabilitare şi extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare. În reşedinţa de sunt vizate extinderea reţelelor de utilităţi din Iţcani, precum şi introducerea acestora din urmă în noile cartiere ale urbei respectiv „Tătăraşi”, „Lanişte” şi cel adiacent bulevardului „Sofia Vicoveanca”.  Astfel, extinderea reţelelor  de alimentare cu apă se va face pe 76 de străzi şi cu circa 31,3 km, iar reabilitările au în plan 25,4 de km de conducte de pe 67 străzi din toate cartierele, mai puţin centrul oraşului.  Reţelele de canalizare de pe 70 de artere vor fi extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, vor intra în reabilitare. Perioada de aplicare a programului a fost stabilită pentru anii 2010-2013, însă obiectivele acestuia se prelungesc şi după acest interval, prin realizarea de investiţii care pun bazele dezvoltării durabile a infrastructurii de mediu. Proiectul vine în continuarea Programului ISPA de reabilitare a reţelelor de apă, reţelelor de canalizare şi modernizare a staţiei de tratare-epurare apelor menajere din reşedinţa de judeţ, început în 2007 şi încheiat în 2010.
Finanţarea pentru ceea ce este cunoscută drept etapa a doua Programului ISPA urmează a fi deblocată în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 1, Sector apă şi apă uzată.  Studiul de fezabilitate a fost întocmit de EPTISA România, valoarea investiţiei pentru întreg judeţul Suceava fiind de circa 120 de milioane de euro. La nivel judeţean sunt prevăzute lucrări de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în 5 aglomerări urbane, respectiv în Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Gura Humorului.