30 martie 2012


Suceava, un municipiu cu stabilitate economică extrem de fragilă
·        Oraşul este dependent de comerţ, activitate care domină eminamente reşedinţa de judeţ, cu hipermarketuri care oferă locuri de muncă prost plătite
·        „Constituirea unei parc industrial în parteneriat cu mediul privat trebuie să fie o prioritate a politicii de dezvoltare economică, care va aduce beneficii vizibile pe o perioadă îndelungată”, reliefează aleşii USD
Consilierii locali suceveni au aprobat ieri, în şedinţă ordinară, înfiinţarea Zonei industriale „Bucovina”. Acesta este definită ca o zonă cu facilităţi pentru investitori, ar urma să fie dezvoltată pe o suprafaţă de teren din Lunca Sucevei a firmei Termica, scopul fiind crearea de noi locuri de muncă stabile. Potrivit expunerii de motive a iniţiatorilor, adică a aleşilor USL, Suceava a ajuns un municipiu cu o stabilitate economică extrem de fragilă, dependent de comerţ, activitate care domină eminamente reşedinţa de judeţ,  cu hipermarketuri care oferă locuri de muncă prost plătite. „Un cetăţean al municipiului Suceava are nevoie de un loc de muncă pe termen mediu şi lung, bine remunerat,  într-un domeniu mai puţin sensibil în faţa , astfel încât să contribuie la menţinerea sistemului bazat pe puterea de cumpărare”, susţin iniţiatorii. Aceştia consideră că se impune, de urgenţă, adoptarea unor măsuri de natură să atragă investitori potenţi financiar, care să beneficieze de facilităţi atractive din partea autorităţilor locale. „Constituirea unei parc industrial în parteneriat cu mediul privat trebuie să fie o prioritate a politicii de dezvoltare economică, care va aduce beneficii vizibile pe o perioadă îndelungată”, reliefează aleşii USD.           
Facilităţile acordate de autorităţile locale ar urma să fie sub formă de taxe reduse pentru o perioadă de 3 ani, utilităţi la preţuri reduse, modernizarea drumului de acces, costuri mici pentru pregătirea personalului şi organizarea de târguri şi expoziţii comune de promovare.    
Zona industrială „Bucovina” ar putea conţine unităţi din domeniile sucevene cu tradiţie, precum prelucrarea lemnului, cărnii, fructelor şi legumelor, cât şi din industriile chimică, energetică, auto şi IT. Pentru delimitarea suprafeţei de teren din zona Termica a fost înfiinţată o comisie formată din 9 membri, consilieri locali şi reprezentanţi ai executivului.