01 martie 2012


Trei suceveni dintr-o sută sunt împotriva adunării maidanezilor de pe străzi
·        Cu 300.000 de lei, până în toamnă, va fi construit un nou adăpost, în prejma celui în funcţiune din Lunca Sucevei 
·        „Vreau ca în acest an să ne ţinem de cuvânt şi să luăm aceşti câini de străzi, deoarece produc mult disconfort”, a explicat şeful administraţiei locale, Ion Lungu
Sucevenii consultaţi prin a intermediul adunărilor generale ale asociaţiilor de proprietari asupra gestionării câinilor fără stăpân s-au pronunţat, majoritar, în proporţie de 97%, pentru adunarea acestora de pe străzi. Chestionare au completat 4.924 de participanţi, doar trei suceveni dintr-o sută optând pentru varianta rămânerii în libertate a caninelor vagabonde din reşedinţa de judeţ. Primarul Ion Lungu spune că se aştepta ca la adunările generale să participe mai multă lume, opinând că, însă, din păcate, „la români, spiritul civic lasă de dorit”. Chiar şi aşa, relevă edilul şef, consultarea cu pricina este mai edificatoare în comparaţie cu un sondaj de opinie cu 1000 de intervievaţi şi cu cheltuieli suplimentare. „Am fi putut face un sondaj, însă acesta viza doar 1000 de cetăţeni. Puteam fi acuzaţi de manipulare şi, pe deasupra ,ne mai costa şi bani. Am respectat exerciţiul democratic, fiind consultaţi 5000 de oameni, şi - spun eu - într-o pondere importantă, aceştia sunt de acord cu propunerea Primăriei”, arată Lungu. Primarul precizează că, deja a fost întocmit proiectul pentru construirea unui nou adăpost pe malul râului Suceava, acesta urmând fi ridicat cu fonduri proprii şi cu forţă de muncă de la Direcţia Domeniului Public, astfel încât să nu mai fie ţinută o licitaţie. Lucrarea va demara imediat după aprobarea indicatorilor tehnico-economici în Consiliul Local, valoarea investiţiei fiind estimată la 300.000  de lei. „Vreau ca în acest an să ne ţinem de cuvânt şi să luăm aceşti câini de străzi, deoarece produc mult disconfort”, a explicat şeful administraţiei locale, Ion Lungu. 
Varianta eutanasierii va fi luată în calcul doar în cazul câinilor bolnavi incurabil şi a celor foarte periculoşi, procedura urmând a fi aprobată de o comisie formată din reprezentanţi ai asociaţiilor pentru protecţia animalelor, Primăriei şi Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Nu în ultimul rând, Consiliul Local va aproba şi un regulament de funcţionare a serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân.
De menţionat este faptul că, în actualul adăpost al Primăriei de pe malul râului Suceava sunt cazaţi, hrăniţi şi îngrijiţi aproape 1500 de câini fără stăpân, pe străzi hoinărind încă tot pe atâţia.