21 martie 2012


Lucrătorii SGA şi ISU au „spart” o aglomerare de gheţuri de 300 de metri de pe pârâul Moldoviţa 
·        Situaţia era una cu risc potenţial pentru locuinţele şi obiectivele socio-economice situate pe malul stâng al cursului de apă
Lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor(SGA) şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”   au intervenit cu două buldo-excavatoare la deblocarea şi asigurarea scurgerii apei din aglomerarea de gheţuri dinspre malul stâng al pârâului Moldoviţa, la 2,5 km în aval de Staţia hidrometrica Dragoşa.
Potrivit unui comunicat de presă semnat de directorul executiv Ioan Corjuc, respectiva aglomerare se formase pe o lungime de circa 300 de metri, avea o grosime de 1-1,5 metri şi o lăţime  de 40 de metri, adică pe întreaga deschidere a albiei majore. Situaţia era una cu risc potenţial pentru locuinţele situate pe malul stâng al pârâului Moldoviţa, la o înălţime de 3 metri şi o distanţă 30-50 de metri de faţă de cursul apei. „S-a intervenit de urgenţă, astfel încât aglomerarea de gheţuri să nu fie antrenată în aval, unde exista posibilitatea formării unui zăpor cu consecinţe destul de grave asupra obiectivelor socio-economice de pe malul stâng al pârâului Moldoviţa”, se arată în comunicatul SGA. În acesta se precizează că,  la 100 de metri în aval de locul cu pricina, este format un pod de gheaţă compact de 450 de metri şi grosime de 20-25 de centimetri, pentru moment nefiind necesară intervenţia cu mijloace explozive, deoarece apa curge printre sloiuri, cât şi prin deschiderea operată cu ajutorul celor două buldo-excavatoare. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă al comunei Frumosu şi formaţia de gospodărire a apelor Gura Humorului, din cadrul SGA Suceava, continuă să monitorizeze fenomenul.