03 august 2011

Tăuraş turbat la Poiana Stampei

• Persoanele care au participat la sacrificarea bovinei au fost preluate de autorităţile sanitare în vederea aplicării tratamentului profilactic antirabic
La începutul acestei săptămâni, în judeţul Suceava a fost înregistrat cel de al 9-lea caz de rabie din acest an din judeţul Suceava, anunţă directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Petrea Dulgheru.
Este vorba despre un caz depistat la o bovină din gospodăria lui IliePilug din localitatea Poiana Stampei, care a reclamat că animalul dădea semne clinice nervoase. „Proprietarul, ajutat de alte trei persoane, a sacrificat de necesitate tăuraşul respectiv, în exploataţia proprie. Apoi a fost anunţat medicul veterinar din localitate, care, în urma celor relatate, a suspectat rabia şi a trimis capul animalului pentru analize la laboratorul DSVSA Suceava”, declară dr. Dulgheru. În urma examenelor de specialitate, secţia de virusologie a confirmat prezenţa virusului rabic, iar la faţa locului a fost efectuată ancheta epidemiologică şi s-a stabilit un program de măsuri care include izolarea şi punerea sub observaţie a animalelor care au coabitat cu taurul respectiv. De asemenea, persoanele care au participat la sacrificarea bovinei au fost preluate de autorităţile sanitare în vederea aplicării tratamentului profilactic de specialitate. Carcasa, organele şi pielea animalului au fost confiscate si trimise spre incinerare la o unitate autorizată. „Având în vedere pericolul deosebit pe care îl constituie rabia, atenţionăm că în primul rând trebuie anunţat medicul veterinar despre orice caz de îmbolnăvire sau de moarte a animalelor. De asemenea, cadavrele animalelor nu se manipulează, acestea trebuind preluate de personalul unităţilor de ecarisare” a precizat directorul executiv al DSVSA, dr. Petrea Dulgeru, menţionând că acesta este al doilea caz de turbare consemnat în 2011 în Poiana Stampei.