Diminuarea cotei de prefinanţare a proiectelor europene afectează gradul de absorbţie a fondurilor comunitare
• Din cauza acestei măsuri, 3 proiecte POR sucevene nu vor primi a doua tranşă de prefinanţare de 15%, iar pentru a continua lucrările Primăria este nevoită să se împrumute
• Urmare a contestaţiilor, în pericol sunt cele 15% pentru proiectul de modernizare a magistralei rutiere principale, prima cerere de rambursare trebuind fi înaintată în termen de maxim 6 luni de la deblocarea prefinanţării
Modificarea normelor metodologice de aplicare a O.G. nr.64/2009 de sprijinire financiară a autorităţilor locale în vederea derulării proiectelor europene pune în dificultatemunicipalitatea suceveană. Potrivit noilor reglementări, prefinaţarea acordată la demararea proiectelor comunitare se diminuează de la 30% la maxim 10%. Dacă anterior modificării, cei 30% se acordau integral sau în două tranşe, de acum fondurile de 10% sunt date obligatoriu în două reprize de câte 5% fiecare. Primăria Suceava are afectate, din această perspectivă, 3 proiecte în derulare, pentru toate reuşind să pună mâna doar pe prima tranşă de prefinanţare de finanţare de 15%.
„Ne va fi mai greu, pentru că trebuie făcut un efort mai mare din partea Primăriei pentru prefinanţarea proiectelor europene demarate. Sigur, este păcat să fie schimbate regulile în timpul jocului, însă, în acelaşi timp, înţeleg situaţia dificilă în care este ţara şi lumea din punct de vedere financiar”, subliniază şeful executivului local, Ion Lungu. Astfel, pentru proiectul de construirea a parcărilor subterane din centrul Sucevei municipalitatea era îndreptăţită, dar pierde o a doua tranşă de prefinanţare de 4,56 milioane de lei, la cel de reabilitare a iluminatului public este păgubită de una de 1,41 milioane lei, iar la proiectul de ridicare a Centrului de conservare a tradiţiilor populare nu mai primeşte o alta de circa 958.000 de lei. Pentru a preîntâmpina un posibil blocaj, municipalitatea suceveană s-a văzut nevoit să apeleze la un credit cu garanţie guvernamentală în valoare de 15,6 milioane de lei. „Asta este situaţia şi sper ca, în urma angajării creditului, să avem resursele financiare disponibile, să finanţăm lucrările din proiectele respective, în aşa fel încât imediat să putem merge la minister şi să cerem rambursarea sumelor conform stadiului execuţiei”, arată edilul şef, reliefând că singurul proiect la care s-au tras cele două tranşe de 30% din totalul prefinanţării nerambursabile este cel de prevenirea criminalităţii şi creştere a siguranţei cetăţeanului.
Pe de altă parte, în pericol este accesarea prefinanţării de 15% pentru proiectul de modernizare a magistralei rutiere sucevene şi a 14 străzi principale din cartierele urbei. Banii sunt deja în cont, însă din cauza contestării licitaţiei pentru desemnarea executantului şi întârzierii execuţiei, fondurile ar putea fi retrase. Aceasta deoarece legislaţia prevede că prima cerere de rambursare trebuie înaintată în termen de cel mult 6 luni de la deblocarea prefinanţării. „Dacă nu demarăm mai repede acest proiect, riscăm să pierdem prefinanţarea”, a declarat ocupantul fotoliului din Areni. Chestionat asupra unei posibile îngreunări a absorbţiei fondurilor europene prin diminuarea cotei de prefinanţare, Lungu a evitat să facă prea multe comentarii. „Ca economist, ca om de administraţie, înţeleg dificultăţile financiare în care se află ţara, economia globală”, a explicat Ion Lungu, menţionând că proiectele amintite vor merge înainte cu banii obţinuţi din creditul cu garanţie guvernamentală.