10 august 2011

Licitaţia pentru construirea a 80 de apartamente ANL a fost anulată în instanţă
Chiar şi în condiţiile desemnării constructorului, nu există premisele demarării rapide a lucrărilor, deblocarea finanţării fiind condiţionată de vânzarea apartamentelor ridicate în anii trecuţi
O nouă licitaţie pentru desemnarea constructorului la un lot de 80 de apartamente ANL care vor fi ridicate în municipiul Suceava va avea loc cel mai devreme în toamnă. Aceasta după ce prima rundă a licitaţiei a fost contestată de către unul dintre competitori, iar Curtea de Apel Bacău a hotărât reluarea procedurii. Aşa a declarat primarul Ion Lungu, după o vizită la Agenţia Naţională pentru Locuinţe, subliniind că municipalitatea este interesată să demareze lucrările în cauză şi să asigure cât mai repede locuinţe sucevenilor care cer case în regimul de chirie. „Avem aprobată o nouă tranşă de 80 de apartamente ANL. Aceste apartamente sunt agreate la construire, dar din păcate, aşa cum se întâmplă la noi, a fost contestată licitaţia organizată de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, iar în cele din urmă aceasta a fost anulată de Curtea de Apel din Bacău. În urma discuţiilor purtate la ANL, am promisiune că, până la sfârşitul anului, sau mai devreme, din toamnă, va fi scos din nou la licitaţie acest lot de 80 de apartamente”, declară şeful administraţiei locale. Pe de altă parte, trebuie spus că, chiar şi în condiţiile desemnării constructorului, nu există premisele demarării rapide a lucrărilor. Piedica o reprezintă un act normativ în baza căruia deblocarea unei noi finanţării este condiţionată de vânzarea apartamentelor construite, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, în anii trecuţi. Administraţia locală are disponibile pentru vânzare 168 de garsoniere şi apartamente, până acum 49 de suceveni exprimându-şi intenţia de a-şi achiziţiona apartamentele în care stau cu chirie. După câte se pare, aceştia vor să apeleze la credite bancare, însă procedura se desfăşoară cu dificultate. „Suntem într-o fază avansată, însă nu am reuşit să vindem niciun apartament. Nici măcar un solicitant nu a venit cu contract de finanţare de la bănci şi am înţeles că, în acest sens, există probleme natura celor pe care Primăria nu le poate controla. Sper să se rezolve aceste probleme, pentru că, din sumele încasate din vânzarea apartamentelor, banii necesari se întorc în teritoriu”, reliefează primarul Sucevei Ion Lungu, menţionând că, din câte ştie, la nivel naţional au fost cumpărate de către chiriaşi doar circa 70 de apartamente.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, cumpărătorii trebuie să aibă o vechime de cel puţin 1 an în locuinţele ANL atribuite cu chirie tinerilor în vârstă de până la 35 de ani. După efectuarea tranzacţiei, Primăria se alege cu un comision de 1%. noile blocuri, cu 80 de unităţi de locuit, urmând să fie construite în zona Staţiunii de Cercetări şi Dezvoltare Agricolă, pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”.