Până la finalizarea reabilitării,
Machetă de 650 de milioane de lei vechi a Cetăţii de Scaun
• Imaginea materializată a monumentului istoric, aşa cum va arăta acesta după 3 ani de restaurări, va reprezenta un punct de atracţie pentru turişti, consideră preşedintele CJ, Gheorghe Flutur
• Banii sunt cei destinaţi iniţial întocmirii documentaţiei pentru reabilitarea Casei memoriale „Simion Florea Marin” din Suceava, motivul retragerii lor constituindu-l lipsa resurselor financiare necesare lucrărilor propriu zise
Administraţia judeţeană suceveană va cheltui de la buget 65.000 de lei, adică 650 de milioane de lei vechi, pentru realizarea unei machete a Cetăţii de Scaun a Sucevei. Este vorba despre materializarea la scară redusă a imaginii monumentului istoric sucevean, aşa cum va arăta acesta după lucrările de restaurare care se vor desfăşura timp de 3 ani în cadrul unui proiect finanţat prin intermediul Programului Operaţional Regional(POR).
Demersul a fost aprobat ieri, în şedinţa deliberativului judeţean, în urma adresei cu nr. 2759 din 5 august a Muzeului Bucovinei, conducerea acestei instituţii renunţând la actualizarea studiului de fezabilitate şi întocmirea proiectului tehnic de reabilitare a Casei memoriale „Simion Florea Marian” şi solicitând alocarea sumei respective din lista de investiţii în vederea realizarea machetei amintite. Şeful executivului judeţean, Gheorghe Flutur, consideră că în intervalul 2011- 2014, în care se vor derula intervenţiile de la Cetatea de Scaun, macheta modernizată a obiectivului ar reprezenta un punct de atracţie pentru turişti. „Acest lucru este motivat de faptul că, pe perioada 2011 – 2014 în care se derulează proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei de protecţie a acesteia, finanţat din fonduri externe nerambursabile, obiectivul nu va putea fi vizitat, iar o machetă cu Cetatea de Scaun după restaurare ar putea reprezenta un punct de atracţie, un bun material educativ, dar şi un mijloc de promovare a obiectivului”, se arată în raportul la proiectul de hotărâre semnat de preşedintele Consiliului Judeţean. Mişcarea de fonduri este motivată prin aceea că pentru obiectivul de investiţii privind reabilitare Casei memoriale „Simion Florea Marian” nu a fost găsită încă o sursă de finanţare. „Considerăm ca oportună şi prioritară realizarea machetei în locul proiectului tehnic şi actualizării studiului de fezabilitate”, se precizează în raportul preşedintelui Gheorghe Flutur.
Acţiunea de restaurare şi consolidare a Casei memoriale „Simion Florea Marian” a fost anunţată de autorităţile judeţene încă din octombrie 2007. Execuţia presupunea alocarea a 3,4 milioane lei şi uram să se desfăşoare pe durata a 2 ani. Inaugurarea oficială a Casei memoriale „Simion Florea Marian”, ca instituţie muzeistică, a avut loc în iunie 1974 şi oferă vizitatorilor circa 10.000 de lucrări. Imobilul în care a trăit folcloristul şi etnograful de renume internaţional Simion Florea Marian a fost construită în secolul al XVIII-lea şi, la început, a aparţinut baronului Kapri. Clădirea este înscrisă în lista monumentelor istorice, iar ultima reparaţie capitală a avut loc în 1983. Contractul pentru execuţia lucrărilor de consolidare, reabilitare şi amenajare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, printr-un proiect finanţat prin POR cu aproximativ 13 milioane de euro, a fost semnat la începutul lunii iunie. Licitaţia pentru restaurare a fost adjudecată de un consorţiu al cărui lider este General Construct Suceava. Societatea de construcţii are alături firmele sucevene Loial Impex şi Restaco, pentru partea de instalaţii şi, respectiv, cea de restaurare, precum şi pe Grup Corint Alba Iulia, operator cu experienţă în restaurarea monumentelor medievale.