05 august 2011

Pâine bună şi din belşug pe masa sucevenilor
• Producţia este una bună, însă pentru asigurarea întregului necesar de consum, operatorii din panificaţia suceveană vor aduce grâu din judeţele din estul sau sud-estul ţării ori din import din Ungaria
Campania de recoltare a cerealelor din anul 2011 este aproape final, informează purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava,
Vasile Tofan menţionând că, în ciuda episoadelor repetate cu precipitaţii, aceasta decurs în bune condiţii. „Ploile au fost binevenite pentru celelalte culturi, chiar şi la grâu, unde nu s-a întâmplat nimic deosebit, comparativ cu anii anteriori, în care precipitaţiile au fost de lungă durată şi a mai apărut fenomenul de încolţire a bobului în spic”, arată oficialul DADR. Tofan reliefează că producţiile obţinute în judeţul Suceava sunt bune, obţinându-se şi „vârfuri” de 5000-6000 kg la hectar. Este vorba despre asociaţiile şi societăţile agricole care aplică tehnologiile specifice, îngrăşăminte şi tratament, cultivatorii care au însămânţat în epoca optimă, precum şi despre suprafeţele pe care cultura de grâu a fost semănată după cea de leguminoase. Cantităţi mai mici au recoltat micii producători cu loturi mici, care nu au avut posibilitatea de a efectua toată gama de lucrări. Media pe hectar la grâu este pe judeţ este de până la 3200 kg la hectar, în continuare recoltându-se orzoaica de primăvară şi ovăzul. Putătorul de cuvânt al DADR apreciază că, anul acesta, grâul are indicatori de panificaţie superiori, nefiind cazul de orientări înspre furajare, aşa cum s-a întâmplat în anii ploioşi sau în cei cu secetă. Însă, pentru asigurarea întregului necesar de consum, operatorii din panificaţia suceveană vor aduce grâu din judeţele din estul sau sud-estul ţării ori din import din Ungaria. Anul acesta în judeţul Suceava s-a cultivat cu grâu o suprafaţă de 18.320 de hectare, producţia obţinută acoperind doar 60% din consumul populaţiei.