30 august 2011


În perspectiva deschiderii noului an şcolar,
Doar un sfert din şcolile sucevene sunt igienice
• Majoritatea unităţilor şcolare neautorizate sunt din mediul rural, acestea neavând grupuri sanitare adecvate şi apă curentă
Prea puţine dintre unităţile şcolare din judeţul Suceava îndeplinesc condiţiile sanitare şi de igienă pentru a relua activitatea în toamna aceasta. Aşa relevă datele Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, conform cărora, nici măcar 25% din totalul respectivelor imobile nu fac faţă rigorilor igienico-sanitare în domeniu. Inspectorul şcolar general Petru Carcalete susţine că suferind este mediu rural, acolo unde clădirile cu destinaţie şcolară nu au nici cele mai elementare utilităţi. Pe de altă parte, autorizare de funcţionare nu pot avea nici şcolile la care au fost demarate investiţii pe vremea Guvernului Tăriceanu, iar noul cabinet Boc a refuzat să le mai finanţeze.
„Dintre 865 de unităţi şcolare, 202 au autorizaţie de funcţionare, iar 663 sunt neautorizate. Cu excepţia celor în curs de autorizare, care au realizat demersuri ce vor fi finalizate în luna septembrie, majoritatea unităţilor neautorizate din punct de vedere sanitar sunt în mediul rural, neîndeplinind încă reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi, în special cu privire la grupurile sanitare şi apa curentă. De asemenea, o serie de obiective aflate în reabilitare, cu lucrări de investiţii sistate nu pot obţine autorizaţie de funcţionare”, declară inspectorul şef, Petru Carcalete, adăugând că, numai 35 de unităţi de învăţământ sunt autorizate conform normativelor referitoare la paza şi stingerea incendiilor.