25 august 2011

Şase foşti deţinuţi politic, cetăţeni de onoare ai Sucevei
• În şedinţa din iunie 2008 a Consiliului Local, la aprobarea conferirii titlului către mai mulţi veterani de război, AFDPR reproşa primarului Ion Lungu, cât şi aleşilor municipali, că nu s-au gândit şi la cei care au suferit ani întregi în temniţele comuniste

Municipalitatea va acorda distincţia de cetăţean de onoare al Sucevei la către 6 foşti deţinuţi politic. Hotărârea de conferire a acestui titlu a fost aprobată ieri, în plenul deliberativului local sucevean, de „recunoaştere morală” având parte Alexandru Jaucă, Vasile Pînzariu, Filaret Toma, Mihai Mîrza, Nichiforean Aurel şi Mircea Ariton. „Acordăm titlul de cetăţean de onoare a municipiului Suceava ca urmare a solicitării venite din partea Asociaţiei foştilor deţinuţi politici. Sunt oameni foarte în vârstă, de aceea cred că putem vorbi despre o recunoaştere morală a meritelor celor care au suferit de-a lungul vremii. Este vorba despre persoane deportate sau care au fost nedreptăţite în regimul trecut, iar această distincţie ar putea veni ca o compensare sufletească din partea municipalităţii sucevene”, a reliefat edilul şef Ion Lungu. În municipiul Suceava există o filială a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România(AFDPR), aceasta având ca membri foşti deţinuţi politic, precum şi persoane care au fost deportate sau strămutate în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, cu toţii participând încă activ la viaţa comunităţii locale.
De precizat este faptul că, în şedinţa din iunie 2008 a Consiliului Local, numărul cetăţenilor de onoare ai municipiului Suceava s-a îmbogăţit cu mai mulţi veterani de război. Răsplătiţii cu acest titlu erau Crăciun Badea, Mihai Popovici, Mihai Filip, Victor Moroşan şi Costache Chişcă. Acordarea titlului s-a făcut la propunerea Asociaţiei Naţionale Veteranilor de Război, Filiala „Muşatinii” a judeţului Suceava, decizia stârnind nemulţumirea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România(AFDPR) Suceava, care a reproşat iniţiatorului proiectului respectiv primarului Ion Lungu, cât şi consilierilor locali, că nu s-au gândit şi la cei care au suferit ani întregi în temniţele comuniste. Mai mult, reprezentanţii AFDPR au acuzat că la mijloc ar fi şi interese de natură electorală. Potrivit regulamentului CL, distincţia de cetăţean de onoare „se poate acorda foştilor deţinuţi politici sau veterani de război care, prin activităţile lor ulterioare, au adus un aport deosebit la realizarea unei legături între municipiu şi alte localităţi” şi, respectiv, „personalităţilor care, prin performanţele lor, au contribuit la formarea şi creşterea prestigiului oraşului Suceava”. Reşedinţa de judeţ are, în prezent, peste 150 de cetăţeni de onoare.