08 august 2011

Pietonalul din centrul Sucevei va fi placat cu granit din China
• Plăci de acest tip au fost folosite la mai multe aeroporturi din România, una dintre calităţi fiind şi păstrarea culorii iniţiale
Centrul Sucevei şi aleile aferente vor fi pavate, începând din zilele următoare, cu plăci de granit. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu, care spune că respectivele plăci sunt aduse tocmai din China, pentru că sunt mai ieftine decât în ţara noastră. Edilul şef susţine că, dealtfel, roca în cauză a mai fost folosită, cu rezultate bune, şi la mai multe aeroporturi din ţară.
„Granitul este dus din China pentru că este mai ieftin decât cel din ţara noastră. Acesta a fost şi testat în ceea ce priveşte calitatea, fiind folosit la mai multe aeroporturi din România”, subliniază edilul şef, adăugând că una dintre aceste calităţi este şi păstrarea culorii iniţiale. Executantul lucrării este General Construct, firma care lucrează la amenajarea viitoarei parcări subterane a reşedinţei de judeţ, proiectul prevăzând folosirea de plăci de granit cu texturi diferite şi două nuanţe de gri. Conform proiectului, pe strada „Ştefan cel Mare”, în faţa Palatului Administrativ, vor fi montate plăci mai groase, de 10 cm, astfel încât să fie posibil şi accesul temporar al autoturismelor. Primele intervenţiile vizează pietonalul dintre Curtea Domnească şi strada Nicolae Bălcescu, de lângă Casa Culturii, unde au fost dezafectate vechile jardiniere ceuşiste şi sunt în curs de amenajare altele noi, moderne. Autorităţile locale cred că porţiunea cu pricina va fi dată gata în acest an. Reamintim că, în zonă, administraţia locală suceveană are în plan derularea unui parteneriat cu Arena Teatro, firmă spaniolă specializată în gestionarea proiectelor de patrimoniu istoric, ţinta constând în reabilitarea Curţii Domneşti. Intervenţiile la obiectivul din centrul municipiului vor urmări punerea în valoare a acestuia, noi cercetări arheologice, acoperirea cu sticlă, introducerea de utilităţi, amenajarea de alei, precum şi crearea de facilităţi pentru accesul publicului vizitator.