04 iulie 2019


Noul gard al cimitirului "Pacea", terminat cu o întârziere de peste 6 luni
·        Din cauză că nu se ţinea de treabă, Primăria a reziliat contractul cu firma botoşăneană care a câştigat licitaţia, iar pentru lucrările neterminate a fost găsit un alt constructor.  
·         Noua împrejmuire are 487 de metri lineari din elemente prefabricate din beton vibropresat şi plase de fier forjat, gardul asigurând şi "securizarea" cimitirului la eventuale acte de vandalism.
Gardul reabilitat al cimitirului "Pacea" din municipiul Suceava a fost recepţionat de către autorităţile locale din reşedinţa de judeţ cu o întârziere de aproape 7 de luni. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu, care precizează că pentru nerespectarea termenului limită de vină este constructorului. Lungu spune că, respectându-se reglementările în vigoare, licitaţia a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), iar competiţia fost câştigată de o firmă din Botoşani, "care nu a fost în stare să termine lucrările", motiv pentru care Primăria a "dat-o în judecată". Respectivul gard împrejmuitor trebuia să fie gata înaintea sfârşitului lunii noiembrie 2018, în zonă fiind programate manifestări pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri din 1918. "Am avut o ruşine, o umilinţă, anul trecut, când s-au desfăşurat evenimentele închinate Centenarului Unirii. A fost un ghinion atunci când această firmă a început acele lucrări, pe care nu au fost în stare se le facă. Cred că dacă încăpea pe mâinile unor particulari, o formaţie de meseriaşi din Moara, era posibil că în două săptămâni gardul să fi fost gata", a sublinia ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Drept urmare, pentru diferenţa valorică de 150.000 de lei, Primăria Suceava a lansat o altă procedură de licitaţie, noul constructor onorându-şi întocmai obligaţiile contractuale. "Eu zic că a ieşit un gard frumos, corespunzător, mai ales că este o zonă foarte importantă pentru municipalitate, cimitirul fiind aproape de Cetate şi statuia domnitorului Ştefan cel Mare. Nu în ultimul rând, trebuie manifestăm respect pentru cei care sunt înmormântaţi acolo", a apreciat Ion Lungu, primarul municipiul Suceava. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local, noua împrejmuire are 487 de metri lineari, gardul fiind executat din elemente prefabricate din beton vibropresat cu piatră spălată, cât şi din plase de fier forjat. Lucrarea ar avea şi scopul "securizării" cimitirului faţă de eventualele acte de vandalism, ţinând cont că locurile de veci se află la marginea reşedinţei de judeţ. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la 540.000 de lei, execuţia fiind prevăzută a se desfăşura pe durata a 2 luni.  „Pacea” este cel mai mare cimitir din Suceava, fiind deschis anul 1987, în partea de sud-est a oraşului, în apropierea Parcului Şipote-Cetate, Muzeului Satului Bucovinean şi Cetăţii de Scaun a Sucevei.