18 iulie 2019


Douăzeci de muncitori fără contract de muncă, prinşi la firmele de construcţii din judeţul Suceava
·        Inspectorii de muncă suceveni au sancţionat 18 agenţi economici de profil, amenzile date acestora ridicându-se la 180.000 lei.
·        Pe şantiere lipsesc balustradele solide şi suficient de înalte pentru prevenirea căderile de la înălţime, ignorate fiind îngrădirile instalaţiilor electrice, cât şi legăturile de punere la pământ. 
Ample acţiuni de control la angajatorii cu activitate în domeniul construcţiilor a organizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava în luna iunie 2019. Printre altele, campania a urmărit identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi în cel ala sănătăţii şi securităţii în muncă. În ceea ce priveşte domeniul relaţiilor de muncă, 18 inspectori de muncă suceveni au decins la 111 angajatori, în urma controalelor aplicându-se amenzi totale de 212.800 de lei. Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că depistate au fost 28 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, dintre care 7 ale căror contracte individuale de muncă nu fuseseră transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor până cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, 20 de lucrători fără contract individual de muncă şi încă o persoană prinsă la serviciu în afara programului de lucru stabilit prin contractului individual de muncă cu timp parţial. În consecinţă, potrivit şefului ITM, pentru muncă nedeclarată, sancţionaţi au fost 18 angajatori, amenzilr date acestora ridicându-se la 180.000 lei. Pe lângă cele amintite, printre deficienţele constate se numără refuzul lucrătorilor de a completa fişa de identificare; neeliberarea de adeverinţe  la încetarea raportului de muncă; nerespectarea repausului săptămânal; lipsa copiilor după contractele individuale de muncă la obiectivul de lucru şi neevidențierea timpului de muncă prestat de către salariaţi. Pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, în campania de verificări au fost antrenaţi 6 inspectori, aceştia  controlând 45 de angajatori, cu 934 salariaţi. În baza neregulilor descoperite, 42 de agenţi economici au fost amendaţi cu un total de 6.000 lei. Inspectorul-şef Romeo Butnariu spune că pe durata controalelor s-au constatat deficienţe ţinând de lipsa semnalizările de securitate aferente şantierelor, a planului de securitate şi a echipamentului individual de protecţie acordat. La acestea se mai adaugă, inexistenţa echipamentelor de muncă corespunzătoare, prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, precum balustrade solide şi suficient de înalte, dar şi a altor mijloace de oprire a căderile de la înălţime. În cele din urmă, verificarea montării sau demontării schelelor nu se face de către o persoană competentă, ignorate fiind îngrădirile pentru instalaţiile electrice, cât şi legăturile de punere la pământ.