09 iulie 2019


Amenzi pentru agricultorii care incendiază miriştile şi pajiştile   
·        Interzisă este arderea paielor, vrejilor, cocenilor, tulpinilor de floarea soarelui sau a celor de rapiţă, ierbii rămase după cosire şi vegetaţiei pajiştilor permanente.
·        În caz contrar, APIA va tăia subvenţiile cuvenite fermierilor, cu sancţiuni urmând a veni inclusiv comisarii de mediu şi pompierii. 
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Suceava atrage atenţia fermierilor cu privire la obligaţia respectării normele de "ecocondiţionalitate", conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Interdicţia urmăreşte menţinerea materiei organice în sol şi prevenirea poluării atmosferei, prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor şi a resturilor vegetale, precum şi păstrării nivelului minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. Astfel conform APIA, agricultorii care utilizează teren arabil, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor, respectiv paiele de cereale, vrejii de plante proteice sau de cartofi, cocenii de porumb, tulpinile de floarea soarelui sau cele de rapiţă, inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare, precum şi vegetaţia pajiştilor permanente. APIA Suceava avertizează că agricultorii care încalcă respectivele condiţii sunt pasibili  de sancţiuni constând în reducerea cuantumului total al drepturilor aferente schemelor de plăţi şi măsurilor de sprijin, indiferent de suprafaţa arsă. Pe de altă parte, încheiat este un protocolul de colaborare cu Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, scopul fiind monitorizarea modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor, a resturilor vegetale şi pajiştilor permanente. Astfel, prin acţiuni comune, urmărită este reducerea cazurilor de incendiere a miriştilor şi vegetaţiei, fermierii care încalcă aceste dispoziţii putând fi sancţionaţi de către toate cele trei instituţii care au parafat protocolul.